2022. október 24., hétfő

DER STANDARD: ORBÁN ELMENEKÜLT A TÖMEGTÜNTETÉS ELŐL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.10.24.


Nyolcvanezren tüntettek Budapesten Orbán Viktor kormányfő ellen. A kormányfő épp akkor nem tartott nagygyűlést Budapesten, szakítva az eddigi hagyományokkal, amikor ott több tízezren tüntettek. Még az orosz sajtóban is szégyenletesnek írják, hogy itt a tanárok ilyen keveset keresnek. Először szenteltek szobrot női szabadságharcosnak. Atlantában Szeles Erika kapott szobrot, aki 15 évesen katonaként és kórházi nővérként szolgálta a forradalom ügyét. Nemzetközi lapszemle.

Der Standard október 23-iki összegzése szerint nyolcvanezren tüntettek Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen azon a demonstráción, amelynek fő követelései a tanárok fizetésemelése, a jobb munkakörülmények biztosítása, és a sztrájk alapjogának a biztosítása, illetve az önálló oktatási minisztérium voltak. A lap Orbán ünnepi beszédéről azt írja, hogy Orbánt hermetikusan igyekeztek elzárni Zalaegerszegen, és csak személyi felmutatásával hagyhatták el lakóhelyüket a környéken élők, illetve a közeli parkolóban sem hagyhatták ott az autóikat. Orbán gyakorlatilag elmenekült a tömegtüntetés elől – így a Der Standard.

A megemlékezésről szóló nemzetközi beszámolók rendre kiemelik, hogy Orbánt nagy biztonsági intézkedések közepette igyekeztek elszigetelni a tömeg elől, csak a meghívott vendégek előtt beszélhetett. A dpa szerint az elmúlt hetekben 61 településen 147 tüntetést tartottak Magyarországon. Nemcsak a tanárokról van már szó, hanem arról is, hogy Orbán keresztény nacionalista ideológiára építi a maga képére formálva az országot, a tüntetők az állami és a magánmédia állami kontrollja ellen épp úgy tiltakoznak, mint Orbán Putyinnal való szoros barátsága ellen.

Orbán az 56-os megemlékezésen ismét nekirontott az Európai Uniónak, amikor a Magyarországot megtámadó szovjet csapatokhoz hasonlította az uniós intézményeket – írja az Amerika Hangja. Azt is mondta, hogy épp úgy végzik majd, mind a Szovjetunió, amely több mint 30 évvel ezelőtt megszűnt létezni. Orbán épp akkor nem tartott nagygyűlést Budapesten, – szakítva az eddigi hagyományokkal, amikor több tízezren tüntettek a fővárosban magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelve a pedagógusoknak. Az elhangzottak közül az Amerika Hangja kiemelte, hogy a kormány felesleges dolgokra költött, mint a stadionok, és más befejezetlen és irreleváns befektetések, miközben hagyták elvérezni az oktatást.

Nemcsak a tanárok, de a kisebbségek is el vannak nyomva ebben az országban. A cikk megállapítja, a miniszterelnök úgy beszél, mintha máris háborúban lenne Magyarország is, holott a háború a szomszédban zajlik.

Az orosz nyelvű sajtó is írt a vasárnapi eseményekről, amit alapvetően azokkal a fotókkal illusztráltak, amelyen a Ruszkik haza feliratú táblák voltak. Arról írnak, hogy Orbán megszégyenítően kevés fizetést ad a tanároknak, amikor az infláció már meghaladja a 20%-ot is, és még nincs vége. A tüntetések egyik kiváltó oka az energiaárak drasztikus megemelése, és megemlítik azt is, hogy a kormány módosítani kénytelen a 2023-as költségvetést, amely a több mint 4%-os GDP-növekedés helyett 1%-ra módosul, és az 5,2%-os inflációt is át kell írni 20%-ra.

Atlanta örömmel fogadta azt az első 56-os emlékművet, amelyet a forradalom 66. évfordulója alkalmából állítottak a Milléniumi Kapu Parkban – írja az Atlanta Journal-Constitution. Diplomaták, a forradalom túlélői és családjaik gyűltek össze a „Szabadságharcosok” elnevezést kapó emlékmű előtt, amelynek különlegessége, hogy először szenteltek szobrot női szabadságharcosnak, méghozzá Szeles Erikának, aki 15 évesen katonaként és kórházi nővérként szolgálta a forradalom ügyét. Az Egyesült Államokban 11 56-os emlékművet állítottak ezidáig. Stan Mullens athéni szobrász Georgia állambeli márványból formázta a szobrot. Jelen volt a szoboravatáson többke között a 83 éves Macsotai Lajos is, akinek az életét teljes egészében változtatta meg a forradalom – mondta el a lapnak, s került ki emiatt Amerikába.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.