2022. október 5., szerda

"KEGYETLEN JÁTÉK A HATÁRON"

HUPPA
Szerző: HUPPA
2022.10.03.


Ezzel a címmel közölt igen terjedelmes helyszíni riportot a Wiener Zeitung, és a cikkben a szerb-magyar határon várakozó, illetve onnan Magyarországra jutni próbáló menekültekkel szembeni masszív erőszakról számolt be.

A világ legrégibb, 1703 óta megjelenő, és az Osztrák Köztársaság közlönyeként is szolgáló osztrák lap beszámolt a négy méter magas szögesdrót kerítésről, amelyben áramot vezettek, és arról, hogy ha akad, aki átjut ezen az akadályon, azt visszatoloncolják – azaz sokak beszámolója szerint visszaütlegelik – Szerbiába. A hivatalos szerbiai befogadó helyek megteltek, ezekben mintegy hatezer menekült várja a lehetőséget arra, hogy bejusson az unióba. A határ mentén rég elhagyott, omladozó gazdasági épületekben és a körülöttük felhúzott sátrakban mintegy 4500 ember tengődik. Tető ugyan van a fejük felett, de az ablakokban nincs üveg és nyílt tűzön főznek.

A civil szervezetek aktivistái hetente többször elmennek ezekre a helyekre, és igyekeznek humanitárius és pszichoszociális segítséget nyújtani. Egyebek mellett a mobil telefonok feltöltéséhez szolgáló berendezést visznek magukkal, mert a telefonoknak hatalmas jelentősége van a menekültek számára. Ilyen szervezet a KlikAktiv, amelynek pastu tolmácsa maga is menekültként érkezett korábban, és menedékjogot kapott Szerbiában. A menekültek arról számolnak be, hogy a magyar fél visszatoloncolja, vagy törvénysértő módon elutasítja őket, és hogy szélsőséges erőszakot alkalmaznak, ütik, rugdossák őket, borssprayt fújnak a szemükbe és a szájukba. Mutatják a kék foltjaikat és bekötözött végtagjaikat.

Egy a helyszínen járt német politikus szerint az illegalitásba taszítják a menekülteket azzal, hogy nincs módjuk a kérelmük legális benyújtására, és a szerb-magyar határon lévő menekültekre az EU más mércét alkalmaz, mint például az amerikai-mexikói határon lévőkre vagy a kínai jogsértésekre, és így Magyarország folyamatos jogsértésben van.

Közben a budapesti kormány büszke a határai védelmére, amely a kormányszóvivő irodája szerint „a belső biztonság bázisa”. A hivatal szerint nagy a migrációs nyomás, folyamatosan érkeznek az „illegális migránsok”, és ezeket egyre inkább “jól szervezett embercsempész bandák kísérik”.

Szólt a cikk a határvadász egységek szervezéséről, járt más táborokban is a szerb-magyar határ szerbiai oldalán, és megszólaltatott az írásban sok menekülőt is. Rámutatott: a segélyszervezetek is rendszerszerű erőszakról és kínzásokról beszélnek, köztük az Orvosok Határok Nélkül már jó ideje kongatja a vészharangot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.