2022. október 3., hétfő

TÉNYLEG ANNYIT KAPNAK A NYUGDÍJASOK, AMENNYI MEGILLETI ŐKET? - AZ IDÉN CSÖKKENTETTÉK AZ ENERGIA SÚLYÁT A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.10.03.


Az árak megugrásának ellentételezésére szolgáló novemberi nyugdíjemelés elméletben 1,7-5,6 százalékig terjedhet. Attól függően, milyen statisztikát fogad el ehhez a kormány. Persze az sem mindegy, hogy a döntés alapjául szolgáló számok mennyire tükrözik az egyéni valóságot.


Orbán Viktor közösségi oldalán hangsúlyozta: Magyarország megadja a nyugdíjasoknak azt, ami megilleti őket. Az inflációt kompenzáló kiegészítést és a nyugdíjprémiumot is november 10. és 15. között kapják kézhez. A kormányfő számokat nem mondott, pedig a lehetséges juttatások elég széles körben szóródhatnak. A nyugdíjprémium 10-20 ezer forint lehet, ezen belül pedig az is kérdéses, hogy az idei (választási) év előttihez hasonlóan fix összeget osztanak-e.

Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal – hívta fel a figyelmet a VG.hu még a júliusi inflációs jelentés alapján. Az augusztusi értékek megmutatták: mindennél lehet még magasabb egy szám. Kérdés, mekkora lesz a szeptemberi ütem.

Szinte pont egy éve a miniszterelnök azt jelentette be, hogy mindenkinek fizetnek 80 ezer forintos prémiumot. Azok is megkapták ezt, akik havi járandósága nem éri el a 80 ezer forintot (a jogszabály szerint ekkora, illetve ennél csekélyebb összeg alatt arányosan kevesebb jár). Az is kiderült egyébként, hogy az országban 435 ezer idős tengődik 80 ezer forintnál kisebb összegű nyugdíjjal.

A prémiumnál (ami egyszeri juttatás, nem épül be a későbbi nyugdíjba) fontosabb kérdés lehet, milyen mértékben hajlandó a kormány az árak meglódulásának hatását kompenzálni. Mozgástér pedig itt is van bőven. Az idei első nyolc hónapban a KSH legutóbbi közlése szerint a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek. Az idei évre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 13,5-14,5 százalékos drágulást jelez, a GKI ennek felső értékét tartja reálisnak. A novemberi kompenzáció így 1,7-5,6 százalékig terjedhet. A kormány az emelés mértékének meghatározásakor a korábbi években hivatkozott már a KSH-ra, de az MNB-re is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.