2022. október 3., hétfő

NÉPSZÁMLÁLÁS 2022: NEM AZ ONLINE FELÜLET FOGJA OKOZNI A LEGNAGYOBB FEJTÖRÉST A KITÖLTŐKNEK

HVG
Szerző: GALICZA DORINA
2022.10.03.


Túlestünk a kérdőív internetes kitöltésén, összegyűjtöttük a legérdekesebb kérdéseket, válaszokat, hibalehetőségeket és azt is, mire érdemes a legjobban figyelni.

Október 1. és november 28. között tart az idei népszámlálás, első körben, október 16-ig online tölthetők ki a kérdőívek, ezután november 20-ig számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel. Aki így is kimarad, annak november 21. és 28. között a település jegyzőjénél kell nyilatkoznia, hiszen a válaszadás kötelező, annak elhalasztása esetén 200 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.

Az első tapasztalatok alapján úgy tűnik, nagyon sokan próbálták már az első hétvégén kitölteni a lakásokról és annak lakóiról szóló kérdőíveket, ugyanis a felület túlterheltség miatt szombaton összeomlott, de másnap délelőttre sikerült elhárítani a hibát.

Így tehát vasárnap mi is leültünk megnézni, pontosan mire kíváncsi a KSH és milyen zsákutcákba futhatunk bele a kitöltés közben. Először is mindenkit figyelmeztetnénk, hogy szánja rá az időt a válaszadásra: a honlap szerint kétszemélyes háztartás esetén körülbelül fél óra alatt végezhetünk vele, de tapasztalataink szerint ennél jóval hosszabb program lesz.

Az online felület kitöltésünk idejében tökéletesen működött, átlátható és könnyen kezelhető. A felmérés első részét képző lakáskérdőív alatt a jobb felül található Vissza és Tovább gombbal tudunk navigálni, a személyes adatoknál viszont a képernyő alján megjelenő Előző és Következő opciókat kell használni. Nem nagyon lehet elrontani, a rendszer nem enged rossz helyre kattintani.

Ha nincs elég időnk vagy elfogy a türelmünk, akkor később is vissza lehet térni, ehhez a jobb felső Később folytatom, mentés lehetőséget érdemes választani. Hiányoltuk viszont azt a funkciót, hogy a véglegesítés előtt egyben is át tudjuk nézni korábbi válaszainkat, ahogy azt is, hogy adott helyre léphessünk vissza, ha esetleg utólag változtatnánk valamit. Beküldés után letölthető a teljes kérdőív és egy igazolószelvény, amellyel szükség esetén bizonyítani tudjuk részvételünket a népszámláláson...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.