2022. október 5., szerda

UKRAJNA ÉS ORBÁN VIKTOR TÖRTÉNELEMMAGYARÁZATA

QUBIT
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2022.10.05.


A miniszterelnök fatális magyar tradíciót követ azzal, hogy 1914-hez, 1941-hez és 1944-hez hasonlóan most is a morálisan és politikailag egyaránt vesztes oldalra áll, írja Ungváry Krisztián történész.


Az ukrajnai orosz agresszió tekintetében a magyar kormány saját álláspontja szerint középre helyezi magát: miközben megszavazott minden eddigi szankciót, azt az elvet képviseli, hogy helytelen Ukrajna fegyveres támogatása.

Ennek az álláspontnak az ideológiai alátámasztását szolgálják azok az állítások, amelyek szerint a „Nyugat” nem rendelkezik erkölcsi alappal egy másik ország területi agresszióinak elítélésében, hiszen Trianonért is ők felelősek, és máig nem vonták le az ezzel kapcsolatos konzekvenciákat. A „Nyugat” hiteltelenítésének a NER regnálása óta komoly hagyománya van, és ennek elemei köszönnek vissza most is, amikor Ukrajna függetlenségének kérdéséről van szó. Ebben ugyanis visszatérő elem a „felelőtlen és képmutató Nyugat”, amely egyrészt megcsonkította 1920-ban Magyarországot, másrészt most is elvekről papol, miközben nem veszi figyelembe a „jogos” orosz biztonsági igényeket. Ennek az elbeszélésnek Orbán Viktor miniszterelnök már az ukrán háború előtt megágyazott, amikor 2020. június 6-i sátoraljaújhelyi beszédében azt állította, hogy „A Nyugat megerőszakolta Közép-Európa ezeréves határait és történelmét. Bennünket védhetetlen határok közé szorított, természeti kincseinktől megfosztott, erőforrásainktól elrekesztett, országunkból siralomházat csinált. Erkölcsi aggályok nélkül rajzolták újra Közép-Európát, ahogy újrarajzolták Afrika és Közel-Kelet határait is. Ezt nem fogjuk elfelejteni nekik soha. S amikor azt hittük, ennél már nem süllyedhet mélyebbre se a gőgös francia és brit, se az álszent amerikai birodalom, mégis volt lejjebb. A II. világháború után szívfájdalom nélkül dobtak oda bennünket a kommunistáknak.”

Trianon azonban nem a „Nyugat” bűne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.