2022. november 8., kedd

AZ AMERIKAIAK A DIPLOMÁCIA NYELVÉN VÁLASZOLTAK ORBÁNNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.11.08.


„Mindenképpen üzenet, ráadásul fontos üzenet” – mondta Balázs Péter a Hírklikknek, amikor arra kértük, értékelje: mit jelenthet, hogy a budapesti amerikai nagykövetség gyakorlatilag 24 óra leforgása alatt kétszer is megnyilvánult a magyar belpolitikában is vitatott kérdésekről. Az egyik az Országos Bírói Tanács két tagjának találkozója David Pressmann nagykövettel, a másik pedig az Oroszországgal szembeni uniós szankciók hatása. A korábbi külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a diplomácia az üzenetek művészete, s mint mondta: „nagyon meg kell fontolni, mit és hogyan adunk ’postára’, kinek, mit üzenünk, mert abban az üzenetben ígéretek és fenyegetések is lehetnek”.


Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat” – ezekkel – a szövetségesek között, a diplomáciában szokatlanul kemény – szavakkal üzent a budapesti amerikai nagykövetség azoknak, akik nekitámadtak az Országos Bírói Hivatal két bírójának, amiért azok meglátogatták David Pressmann nagykövetet. A diplomáciai képviselet által kiadott közlemény leszögezi, hogy a magyar igazságszolgáltatás képviselőivel folytatott találkozó összhangban van az Amerikai Egyesült Államok és más országok – köztük Magyarország – világszerte folytatott diplomáciai gyakorlatával. „Ami nincs összhangban a szövetségesek közötti normális diplomáciai gyakorlattal, az az összehangolt médiatámadás az Országos Bírói Tanács szóvivője és nemzetközi kapcsolattartója ellen, amely a jelek szerint arra irányul, hogy félelmet keltsen azokban, akik az Amerikai Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni” – mutat rá a dokumentum, s gazdagon illusztrálták olyan fotókkal, amelyeken a magyar igazságszolgáltatás – köztük az Orbán-kormány idején kinevezett – szereplői láthatók a korábbi nagykövetekkel folytatott tárgyalásokon.

Mint arról a Hírklikk is beszámolt, a két bíró – Vasvári Csaba és Matusik Tamás – tájékoztatást adtak David Presmannak az OBT által fontos szerepéről a magyar bírósági rendszeren belül. A találkozó után az Origótól a Pesti Srácokig a kormányhű média – megtámogatva olyan kormányzati szócsövekkel, mint ifj. Lomnici Zoltán „alkotmányjogász” – vehemens támadást intézett a két bíró ellen, azonnali lemondásukat követelve. Ezután született meg az amerikai nagykövetség hivatalos közleménye. Aminek a megfogalmazása, a szóhasználata legalábbis szokatlan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.