2022. november 5., szombat

MOST ISMÉT KIÁLLOK BARANYI KRISZTINA MELLETT, S VISELKEDÉSÉT MINDANNYIUNK SZÁMÁRA PÉLDAÉRTÉKŰNEK TEKINTEM

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.11.05.


Volt alkalom, amikor Baranyi Krisztina mellett kiálltam, mivel teljes meggyőződéssel úgy éreztem, hogy méltatlanul és tisztességtelenül támadják, s aljas módon akarják lejáratni a polgármester asszonyt. Aztán arra is akadt példa, amikor nem értettem vele egyet, s ennek is hangot adtam. A vitánk úgy zajlott, ahogy az egy normális világban – azaz legritkább esetben idehaza – természetes és magától értetődő: mindketten elmondtuk a véleményünket, mindketten tudomásul vettük, hogy vitapartnerünk máshogy látja az adott kérdést, ám nem átkozódtunk, s nem tettünk közzé gyűlölködő hangvételű firkálmányokat.

Most ismét kiállok Baranyi Krisztina mellett, s viselkedését mindannyiunk számára példaértékűnek tekintem: behívták az ATV stúdiójába, ahol egyszerűen nem volt hajlandó válaszolni annak a Pesti Srácnál bértollnokoskodó propagandistának a kérdéseire, akit az ATV a sajtószabadság deklarálásának okán (bruhaha), valójában az ATV fensőbb körök részéről elvárt szerepe szorító kényszeréből fakadóan meghívott, hogy két másik kollégájával együtt kérdezze a vendéget. Baranyi Krisztina – igen helyesen és sokak számára példaadó elvszerűséggel – nem válaszolt ennek az alaknak a kérdéseire: a Pesti Srácokat ugyanis nem tartja újságnak, hanem propagandagépezetnek.

És mi tagadás, teljesen igaza van.

Baranyi Krisztina tisztességesen és bölcsen viselkedett, ráadásul olyan helyzetben, amikor stúdióvendégként, azaz számára nem éppen otthonos környezetben, mindhárom újságíró szakmája szellemiségéhez és hivatásuk íratlan törvényeihez méltatlanul, ám a fölülről elvártakhoz adekvát módon igyekezett Baranyi Krisztinát megleckéztetni, s számonkérni rajta, miként hozhatta őket, szegényeket, ilyen helyzetbe, miközben az ATV hozta a polgármester asszonyt felettébb méltatlan helyzetbe, hiszen, legalábbis eddig a pillanatig, épelméjű, józan embernek aligha jutott az eszébe, hogy az ATV a Pesti Srácoktól igazol idegenlégióst.
Igaz, arról az ATV-ről beszélünk, ahol az utóbbi időben az egyik legfoglalkoztatottabb, nagy köztiszteletnek és presztízsnek örvendő megmondóember az a Vona Gábor, aki a „klasszikus” időben, 2006 és 2018 között a Jobbik elnöke volt, s akiben 2007 és 2009 között a Magyar Gárda elnökét tisztelhette az ATV vezetősége és dolgozó kollektívája. (Ha valakire ráereszkedett volna a feledés homálya, bátran pörgesse vissza a fenti esztendőket, „Google a legjobb barát” jeligével.)

Persze a legkülönösebb, hogy erről az ATV-ről sokan még mindig nem látják, milyen szerepet és funkciót tölt be, mi a rendeltetése, s milyen meggondolások tartják életben.
Vajon miért is járnak be oda nagy örömmel és dagadó büszkeséggel a riportalanyok? A politikusokkal vagy bizonyos szakértőkkel szemben (pl. orvosok, virológusok, energiaügyi, pénzügyi vagy biztonságpolitikai szakemberek stb.) megengedőbb vagyok, másokkal kevésbé. Az ATV előítéletei sajnos megalapozottak: bizton számíthatnak a megmosolyogtatóan hiú, kínosan nárcisztikus és saját fontosságuk tudatától elaléló értelmiségiek jelentős hányadára.

Amúgy a magam részéről köszönöm, kedves Baranyi Krisztina!
...
A „kiegyensúlyozottság” és a „másik oldal” közhelye és hazugsága
Az előző posztomhoz még csak annyit, hogy amikor Krug Emília és Kárász Róbert azzal dicsekszik, hogy ez egy olyan televízió, ahová minden oldalról meghívnak politikusokat és újságírókat, bizonyítandó, hogy az ATV a sajtószabadság tejjel-mézzel folyó Kánaánja, akkor ők is az örökös hazai kiegyenlítősdi velejéig hazug giccsének bálványát fabrikálják, s ha az ATV szerkesztőivel együtt komolyan azt hiszik, hogy imigyen ők a pozitív példázatai a hírgyártás versenyének, akkor mindezzel emberi és szakmai alkalmatlanságukról is tanúságot tesznek.

A fizikai bántalmakat elszenvedő megalázotthoz, meggyalázotthoz és megerőszakolthoz képest nem az erőszakot és gyalázatot elkövető jelenti a „másik oldalt”, Csorba Robikának nem a „másik oldala” az őt meggyilkoló aljadék, s a gázkamrába lökött áldozatnak nem a „másik oldala” dr. Mengele.

De hogy Krug Emília és Kárász Róbert is értse: a gyávaságnak nem a vakmerőség a „másik oldala” és megfordítva, a vakmerőségnek nem a gyávaság, hanem mindkettőnek a bátorság a tényleges másik oldala. A gyávaságot felesleges vegyíteni a vakmerőséggel, annak eredője sosem lesz a bátorság, legfeljebb a végtelen emberi silányság. Ha Kárász Róbert, Krug Emília és az ATV szerkesztői valóban a bátorságra (igazságra stb.) lennének kíváncsiak, akkor azt nem a megannyi „másik oldal” matematikai összességében keresgélnék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.