2022. november 4., péntek

ÖNHIBÁJUKON KÍVÜL KERÜLTEK LEHETETLEN HELYZETBE A NAPELEMES PÁLYÁZAT NYERTESEI

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.11.04.


Mit tehet az, aki ugyan nyert azon a napelemes pályázaton, amit szigetszerű napelemrendszerre nem lehet fordítani, de közben az állam már csak a szigetszerű napelemrendszereket engedélyezi?


A magyar lakosság pontosan ismeri a bölcsességet: ahol ingyen osztják a burgonyát, oda zsákkal kell menni. Ezért is jelezték rengetegen csatlakozási igényüket az utolsó nagy rohamban október 13. és 31. között szaldós elszámolású napelemes rendszerbe. Hiszen miután október 13-án a kormány bejelentette, hogy az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek majd vissza áramot a hálózatba, vagyis így nem kaphatnak cserébe olcsóbb áramot, még maradt pár nap, amíg a későn ébredők is eláraszthatták csatlakozási kérelmeikkel a villamosenergia-cégeket.

A változásról szóló rendelet ugyanis csak a bejelentés után két héttel, október 27-én jelent meg, de még ebben is volt egy négynapos időkapu, hiszen szaldós elszámolású rendszer kiépítésére még október 31-ig lehetett igényt bejelenteni. Több tízezer ilyen igény, a megszokott havi mennyiség sokszorosa érkezett be ebben az utolsó időszakban. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNSZ) honlapja szerint is óriási tülekedés várható a napenergia-piacon, mert

csak az RTL Klub Híradója által elért két szolgáltatónál (E.ON és Opus Titász) 85 ezren adták be napelemre az igényüket az utolsó pillanatban. Van egy harmadik szolgáltató is, az állami MVM, róluk még nincsen hír.

Aki lekéste az október 31-i határidőt is, és addig nem adta be a dokumentumot, az már csak saját használatra termelhet áramot a napelemes rendszerével, visszatáplálással, szaldós rendszerben már nem csökkentheti így a villanyszámláját.

Természetesen a magas igénybejelentési szám nem jelenti azt, hogy valóban megvalósul majd mindegyik projekt, hiszen biztosan lesznek olyanok, akik rosszul töltötték ki az űrlapot, vagy akinek a szolgáltatója majd nem engedélyezi, nem tartja megvalósíthatónak a projektet, és sokan vélhetően csak az opciót szerették volna fenntartani maguknak, hogy hátha összejön a beruházás a rendelkezésre álló 15 hónapnyi idősávban.

Biztosan nagyon sok időbe telik majd ennyi kérelmet feldolgozni. Korábban két nagyobb igénybejelentési roham volt, az egyiknél 100 a másiknál 50 százalékos támogatást lehetett nyerni a napelem-telepítésre.

- A „lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”, vagyis az RRF-6.2.1-2021, 100 százalékos támogatású projektnél volt vagy 42 ezer pályázati nyertes,

- míg az Otthonfelújítási Támogatás keretében, vagyis az 50 százalékos támogatásnál mintegy 20 ezren szerettek volna nappanelt telepíteni.

Most csak arra mehetne a pénz, amire a pályázati kiírás szerint nem mehetne...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.