2022. november 4., péntek

NEKED IS LEHET LEGÁLIS HÁZI NAPERŐMŰVED, CSAK IRTÓ DRÁGA, ÉS VALÓSZÍNŰLEG SOHA NEM TÉRÜL MEG AZ ÁRA

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2022.11.04.


A házi naperőmű egyelőre a gazdagok sportja: áramszünet idején egy telefont vagy egy laptopot fel lehet vele tölteni, világítanak a ledes izzók, és akár egy porszívózás is belefér, de a hálózatból vett áram még mindig sokkal olcsóbb. Power stationok néhány tízezertől sok millió forintig.


A magyar kormány október közepén bejelentette, hogy a mostantól telepített házi napelemes rendszerek nem táplálhatják vissza a megtermelt energiát az elektromos hálózatba, mert az elavult, és nem bírja tovább a gyűrődést. Eddig úgy működött a dolog, és az eddig telepített napelemek esetében még mindig úgy működik, hogy az ember napsütéses időben áramot termel, annak egy részét porszívózásra, mosásra vagy az elektromos autó töltésére használja, a felesleget pedig visszatáplálja a hálózatba. Amikor aztán nem süt a nap, mert mondjuk tél van, gyakorlatilag ingyen kapja az áramot a hálózatból, azért az energiáért cserébe, amit nyáron megtermelt, de nem használt el. Ha az ember ügyesen sáfárkodik az elektronokkal, könnyen megeshet, hogy az év végén 0 forint lesz a villanyszámlája (a rendszer persze több sebből vérzik, nem utolsósorban azért, mert a télen megnövekedő energiaigényt hagyományos erőművek által megtermelt árammal kell pótolni).

De mi lesz azzal, aki fel szeretne készülni egy váratlan áramszünetre, hogy legalább a telefonját és a laptopját fel tudja tölteni néhányszor, vagy egy kis fogyasztású ledes izzóval világítana esténként a napsütéses időben megtermelt árammal? Mi lesz a nyaralótulajdonosokkal, akik nem tudják vagy nem akarják bevezetni az áramot? És mi lesz az apokalipszishívőkkel, a prepperekkel, akik reggeltől estig az áram nélküli világvégére készülnek?

A jó hír, hogy számtalan olyan eszköz kapható kereskedelmi forgalomban, néhány tízezertől néhány millió forintig, ami legálisan működtethető, tehát nem érinti a kormány októberi bejelentése, hiszen nem táplál vissza áramot az elektromos hálózatba (ezt nevezik szigetüzemnek), hanem kisebb-nagyobb kapacitású akkumulátorban tárolja a napsütéses órákban megtermelt energiát, amit aztán borús időben fel lehet használni.

A rossz hír, hogy ezek a házi napelemes erőműveknek (power station) nevezett eszközök irtózatosan drágán termelik meg az áramot: igaz ugyan, hogy a napsütés ingyen van, de a már elfogadható kategóriába sorolható készülékek olyan költségesek, hogy kérdés, megtérül-e a befektetés, mielőtt például tönkremegy az akkumulátor. Ha összeadjuk a költségeket, könnyen kiderül, hogy egy ilyen rendszerrel egy sima porszívózás költsége sokszorosa annak, mint ha a hálózatból vennénk az erőművek által megtermelt áramot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.