2022. december 12., hétfő

A SZANKCIÓK MIATT DRÁGUL A BENZIN? A SZÁMOK MINDENT MUTATNAK, CSAK EZT NEM

TELEX
Szerzők: BAKRÓ-NAGY FERENC, WEILER VILMOS
2022.12.12.


Szankciós infláció, szankciós benzinár-emelkedés, a drágulásba belerokkanó Nyugat-Európa. Elég sok kormányzati nyilatkozatban, propagandamédiás cikkben és világmegfejtő videóban találkozhattunk az utóbbi időben ezekkel a kifejezésekkel, amelyek most, a benzinárstop eltörlése után ismét megszaporodtak.


A magyarázat szerint a gázolaj ára az Oroszországra kivetett szankciók miatt lőtt ki az egekbe, ami alól Magyarország mentességet kapott. A kormány nagyon sokáig igyekezett ellentartani a drágulásnak a benzinárstoppal, de a szankciók indulásának másnapján elfogyott a benzin az országból, így ki kellett vezetni azt. Cserébe viszont még mindig nálunk drágult az egyik legkisebb mértékben az üzemanyag – szól a kormányzati kommunikáció.

Megpróbáltunk utánajárni ezeknek az állításoknak, ezért visszanéztük az utóbbi több mint egy év heti benzin- és dízelárait Európa minden országában. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a gázolaj árában alapvetően is vannak különbségek az országok között, mert:

- eltérőek a beszerzési források és lehetőségek;

- különbözik az adók és a járulékok mértéke;

- valamint több helyen a magyar benzinárstophoz hasonló állami engedményeket tettek az utóbbi időben.

Első körben érdemes megnézni, hogyan alakult Európa különböző országaiban a benzin és a dízel ára a háború kitörése óta. Ehhez összehasonlítottuk a háború kitörése utáni első, február 28-i árakat az aktuális, december 6-i árakkal. Február 28-án ugye még szó sem volt energiaszankciókról, azok hatásairól tehát nem beszélhetünk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.