2022. december 16., péntek

ÁGH ATTILA: ORBÁN MOST MÁR ODÁIG SODRÓDOTT, HOGY AZ EGÉSZ UNIÓ MŰKÖDTETÉSÉT AKADÁLYOZZA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.16.


Azt mondják, ami nem öl meg, az megerősít. 2022-ben sok mindennel kellett szembenéznünk, de még itt vagyunk. Ám volt egy, tulajdonképpen az egész évet meghatározó esemény. Vajon szolgált-e tanulsággal a kormány és a társadalom számára, és ha igen, miben. Sorozatunkban ezt a legfontosabb kérdést jártuk körbe az életünket meghatározó területeken. Most a pártpolitikában.


Ellenzéki oldalról nézve, a Demokratikus Koalíció lépésről-lépésre kibontakozó teljes uralmi igénye jellemezte a ’22-es pártpolitikát, a Fidesz, illetve a kormány oldaláról pedig még csak elvont perspektívaként, de először jelent meg egy olyan lehetőség, hogy ha a nagyon erős uniós nyomás miatt változtatni kell az Orbán-rendszeren, akkor Orbán nélkül Matolcsy, mint ősfideszes és ismert ember fölmerülhet hatalmi centrumként – mondta a Hírklikknek Ágh Attila politológus. Hozzátette: Orbán nem vette észre, hogy az EU egyetlen dolgot nem engedhet meg, működésének veszélyeztetését.

Pártpolitikai szempontból mi határozta meg az idei évet?

- Ha az ellenzéki oldalról nézzük, akkor világos és egyértelmű az, hogy a Demokratikus Koalíció teljes uralmi igénye jellemezte, és lépésről lépésre ez bontakozik ki leginkább. Mindez abban csúcsosodik ki, hogy a DK és az LMP bejelentette: nem fogadják el Karácsony Gergely jelentkezését a következő önkormányzati választáson a budapesti főpolgármester posztjára. Ez azért borzasztó, mert azt jelenti, hogy 2024-ben a demokratikus ellenzék elveszíti Budapestet. Ha indítják Dobrev Klárát Karácsony Gergellyel szemben, akkor ő a Karácsonnyal való versenyt ugyan megnyeri, de Fürjes Balázs lesz a főpolgármester.

- A Fidesz oldaláról nézve az évet?

– Túlhangsúlyozott tény, de az a helyzet, hogy eddig, ha valaki valamilyen módon eltáncolt a párton belül Orbántól, annak nagyon gyors „kivégzés” lett az eredménye. Most Matolcsy György fellépése – akinek sokkal nagyobb intézményi és pártbeli beágyazottsága van –, ezt a dolgot újraírta. Még csak elvont perspektívaként, de először jelent meg egy olyan lehetőség, hogy ha a nagyon erős uniós nyomás alatt változtatni kell az Orbán-rendszeren, akkor Orbán nélkül Matolcsy, mint ősfideszes és ismert ember fölmerülhet hatalmi centrumként. Ezek nagyon távoli dolgok. Épp azért kezdtem az ellenzékkel, mert ott nagyon konkrét és nagyon kemény folyamatok játszódtak le egész évben. Azokat biztosan azonosítani lehet, és sokan egyetértenek azzal, hogy itt van egy ellenzéki rémálom. A Fidesznél pedig az Európai Unióval folytatott, lassan áttekinthetetlenné váló tárgyalási folyamat teszi az összes dolgot áttekinthetetlenné és kiszámíthatatlanná, beleértve a szereplőket is, akik csinálják. Azok sem tudják, hogy mi van. Orbán egyet döntött el, hogy az uniós pénzekért sem adja fel a rendszerét. De nem tudja a mértéket, hogy a kompromisszumok mikor gerjesztenek már olyan hatásokat, amelyek aláássák a rendszerét. Ezen bizonytalanodott el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.