2022. december 13., kedd

BOD PÉTER ÁKOS: NEM KELL HARMADIK VILÁGBELI PÉNZÜGYI HASRAESÉSTŐL TARTANI

KLUBRÁDIÓ
Szerző: BOHUS PÉTER
2022.12.12.


Nincs és nem is lesz csődben Magyarország, hiszen az unió egy védőburkot jelent az országnak, így Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint nem kell ettől félni. A volt jegybankelnök megvédte Matolcsy Györgyöt, aki szerinte a múlt héten a parlamentben nem arról beszélt, hogy az emberek megtakarításait az államnak el kellene vennie, és felhívta a figyelmet, hogy az valódi probléma, ha ilyen magas infláció mellett az emberek otthon tartják a pénzüket, mert akkor egy év múlva sokkal kevesebbet fog érni. Szerinte az ársapkának nincs értelme, viszont másfél millió ember szerint jó dolog, és rájuk van méretezve ez az intézkedés.

Bod Péter Ákos, a jegybank volt elnöke elöljáróban leszögezte, hogy nem szívesen kommentálja az MNB ügyeit, különösen nem a mostani vezetőjének megszólalásait, de most kénytelen volt, mert az utca emberétől, a szakmabelieken át egyes diplomatákig "arról faggatták, hogy magyar állam le akarja-e nyúlni az emberek megtakarításait". Bod Péter Ákos rövid válasza erre: nem.

A Reggeli gyorsban azt mondta, ez a "vihar" egy félreértésen alapult, miután Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy félnyilvános megszólalásban erős kritikát fogalmazott meg a magyar gazdaságirányítással kapcsolatban, törékenynek nevezte a magyar pénzügyi pozíciót, majd arról beszélt, hogy rengeteg pénz van az emberek párnájában, lekötetlenül, és rakják be a bankba, majd szóba hozta, hogy az államnak van egy csomó olyan projektje, amire szükség volna pénzhez. Bod Péter Ákos szerint "az a banki szektorból egy teljesen normális mondat, hogy az emberek, amikor 20-25 százalékos az infláció, ne otthon tartsák a pénzüket, mert annyit veszít az értékéből, ha nem fektetik be".

Bod Péter elemzése szerint a kontextus volt zavaró, hiszen ez előtt a kijelentés előtt, és utána az hangzott el, hogy az államnak gondja van.

Attól, hogy a magyar állam csődbe megy, attól ne féljen senki, mondta. Bod Péter szerint inkább az inflációtól és a recessziótól lehet félni, de imaginárius veszélyekkel most ne küzdjünk. Ezek "szép gazdasági ügyek, de 2022 végén van egyéb gondunk" - tette hozzá. Éppen ezért azt javasolta, hogy az emberek ne vegyék ki a bankból a pénzüket, és ne keltsenek pánikot, már csak azért sem, mert most egymást jelentgetik fel a politikai szereplők pánikkeltés miatt, így az egész olyan magyaros lett, tette hozzá.

Bod Péter Ákos szerint "egy halom feszültség van a világban, és a legrosszabb inflációs európai ranglistán Magyarország átvette a vezetést. Nincs költségvetés, és ha lesz, azt nem a parlamentben vitatják meg, hanem egy szobában, valahol". De hangsúlyozta, amíg uniós tagország vagyunk, addig nem kell tartani a harmadikvilágbeli pénzügyi hasraesésektől, az unió egy védőkupolát tart Magyarország fölött.

Az ársapkákról is szó volt, amiről Bod Péter Ákos azt mondta, nem érdemes fenntartani, de bevezetni sem volt értelme, és a legjobb lenne megszabadulni tőle. Szerinte a kormány nem is azért csinálja, mert gazdaságileg segít, "nagyon jól tudják a gazdasági miniszterek, hogy nem segít, de egy bizonyos másik miniszter valószínűleg megmérte egy fókuszcsoporton, hogy az emberek szeretik, ha gondoskodnak rólukEzért az egy gondoskodási dolog, hogy a krumpli árát befagyasztották: "a dolognak nincs értelme, hiszen ettől még a magyar élelmiszerinfláció rekorder. De másfél millió ember szerint jó dolog, és rájuk van méretezve ez az intézkedés".

Az élelmiszernél vannak helyettesítő termékek, a benzinnél nincs, így az látványosan össze is omlott. És lehetett előre tudni, a valóság bekopogott az ablakon, a kormányfő kinézet és aztán leüvöltött, hogy akkor ezt most hagyjuk abba. De a többinél a valóság még nem szólt. gazdasági jelentősége annyi, hogy a magyar inflációs mutatót  nem lehet komolyan venni: hiszen mi az ára annak a terméknek, ami nincs. Ez ey mérési probléma is, eltolódik, és míg Európa más országaiban már mérséklődik az infláció üteme, nálunk nem, és Matolcsy is megerősítette, hogy 2023-ban sem fog megfeleződni, hiába adta parancsba az inflációnak, hogy feleződjön meg. Megeshet, de a valószínűsége csökkent.  

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.