2022. december 11., vasárnap

CSAK FEBRUÁRBAN JÖHET A PÓTKÖLTSÉGVETÉS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.12.11.


Rendelettel módosítják rövidesen a jövő évi költségvetést, amelyet a parlament ugyan a nyáron elfogadott, de azóta túlhaladottá vált. Mellár Tamás szerint azonban a rendeleti módosítással sem úszhatja meg a kormány a pótköltségvetés készítését. Az országgyűlési képviselő, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke arra számít, hogy februárban, a Parlament következő ülésszakára be fogják nyújtani azt. Ennek realitását az is alátámasztja, hogy akkor már jobban látni, milyen pénzek és milyen ütemezésben érkezhetnek Brüsszelből. Mint mondta, a költségvetési pozíciók javításának egyik akadálya maga Orbán Viktor, aki már maga is foglya az általa létrehozott rendszernek, s így „az elsődleges célja az, hogy támogassa a hozzá és a politikai rendszeréhez hű vállalkozókat”.


Furcsa, hogy nagy meglepetést okozott a – kormányhoz hű sajtótermékek közül szakmainak és nem politikainak beállított – Világgazdaságban megszellőztetett hír, miszerint a kormány rendelettel lépne túl a parlament által júliusban elfogadott jövő évi költségvetésen. A sajtón futótűzként száguldott végig ennek a híre, ami amúgy váratlan egyáltalán nem volt, csak annyiban lehet „szenzációnak” tekinteni, hogy ez is szemléletes példa arra, hogy az Orbán-rezsim már a látszatára sem ad a demokratikus, jogállam szerinti működésnek.

Orbán Viktor is utalt erre a megoldásra pár napja. A 20 éves a Széchenyi Kártya Program jubileumi rendezvényen mondott beszédében már jelezte, hiszen a következőt fejtegette: „Van egy 2023-as költségvetése Magyarországnak, hiszen a parlament a szokásos rendben ezt július elsejéig elfogadta. Július elseje óta azonban történt egy s más a magyar meg az európai gazdaságban, tehát veszélyhelyzeti rendeletalkotás formájában hozzá kell igazítanunk a költségvetést a jelenlegi helyzethez.” Varga Mihály pedig már szeptember végén is utalt erre a lehetőségre: mint a Népszava tudósításából kiderült, a pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetés újraszámolását az év végén végzik el, de arra nem tért ki, hogy a törvény módosítását a parlament elé viszik-e, vagy rendeleti úton írják át a pénzügyi terveket. Okkal gondolhatják persze: ki emlékszik már arra, hogy Orbán Viktor ősszel még arról beszélt, hogy a parlament dönt majd a törvény módosításáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.