2022. december 19., hétfő

ITT A VISSZATÉRÉS A BRUTÁLIS MÍNUSZOKBÓL - ÖRÜLHETNEK VÉGRE A BEFEKTETŐK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L. J.
2022.12.19.


Novemberben a hazai állampapírpiacon rövid és hosszú távon is zuhantak a hozamok, a pénzpiaci és kötvényalapok árfolyamai ennek köszönhetően szépen emelkedtek. Ez nagyon kellett már a befektetőknek ahhoz, hogy a korábbi brutális negatív éves hozamok konszolidálódjanak.


Novemberben az USA-ban a vártnál jobban szerepelt a demokrata párt a félidős választásokon, megtartva szenátusi többségét. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 75 bázisponttal emelte az irányadó kamat szintjét, de a kamatemelés végét még távolinak látta Jerome Powell, az intézmény elnöke. Ugyanakkor a várakozásoknál nagyobb mértékben, 7,7 százalékra csökkent az infláció, a maginfláció pedig 6,3 százalékra. Az adatokra a kötvényhozamok bezuhantak, törölve a decemberi 75 bázispontos emelési várakozásokat, és erős löketet adva a kockázatos eszközöknek. (A múlt héten a FED aztán valóban csak 50 bázisponttal emelt.)

A tízéves hozam 4 százalék feletti szintről 3,60 százalékig esett novemberben, míg a kétéves hozam 4,49 százalékról csak 17 bázisponttal csökkent. Biden amerikai és Hszi kínai elnök megbeszélései enyhíteni látszottak a két ország közti feszültséget. A kínai jegybank lazított, 25 bázisponttal csökkentette a kötelező tartalékrátát – áll az OTP Alapkezelő havi portfoliójelentésében. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.