2022. december 29., csütörtök

MÁSFÉL MILLIÁRD FORINTBÓL IDÉN 0 KG ÉLELMISZERT OSZTOTT KI RÁSZORULÓKNAK AZ ÁLLAMI ÉLELMISZERMENTŐ

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2022.12.28.


Másfél milliárd forintnyi állami támogatásból – és hárommillió forint törzstőkével – a 2022-es évben összesen nulla, azaz 0 kilogramm adományt sikerült kiosztania az állami élelmiszermentő központnak, az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft-nek.

„Tájékoztatjuk, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján az ÉMK felé az élelmiszer-kiskereskedők részéről élelmiszer-felajánlás 2022-ben nem történt.”

– válaszolta a szervezet az Átlátszó kérdésére. Az egészségügyi veszélyhelyzet miatti szabályok okán – vagyis a koronavírus-járvány miatti nehézségek és a járvány elleni védekezés jegyében meghozott intézkedéseknek megfelelően – 45 nap alatt.

A szervezet működése jól példázza azt a kormányzati elképzelést, miszerint a szociális ellátásokat és a társadalmi támogató feladatokat az egyházi szervezeteknek kellene biztosítaniuk – az állam támogatásával.

Az élelmiszermentő központ honlapja szerint legnagyobb segélyszervezetek munkáját a Karitatív Tanács fogja össze. Az élelmiszermentésben részt vevő tagok:

- Baptista Szeretetszolgálat
- Katolikus Karitász
- Magyar Máltai Szeretetszolgálat
- Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
- Magyar Református Szeretetszolgálat
- Magyar Vöröskereszt

Vagyis az egyházi szervezetek öthatodos túlsúllyal szerepelnek a szervezetek között. A Karitatív Tanács elnöke pedig Soltész Miklós. Érdemes megjegyezni, hogy a fenti szervezetek önmagukban egyébként rendszeresen osztanak élelmiszert rászorulók számára...

Mint korábbi cikkünkben írtuk, a százmilliárd forint feletti éves nettó bevétellel rendelkező áruházaknak kell együttműködniük az élelmiszerbankkal. Ezek multinacionális kiskereskedelmi láncok, vagyis a szervezet honlapja szerint a következők:

- Aldi
- Auchan
- Lidl
- Penny
- Spar
- Tesco

A hatályos szabályozások szerint az élelmiszerláncoknak a hosszabb lejárati idejű termékeket kell a lejárat előtt 48 órával felajánlaniuk az élelmiszermentőnek. Mint írják, a „minőségmegőrzési idővel jelölt termékcsoportok jellemzően eleve hosszabb ideig eltartható, hűtést vagy fagyasztást nem igénylő, tehát nem könnyen romlandó élelmiszereket foglalnak magukba. Bizonyos élelmiszerek (p.l.: UHT tej, rizs, olaj, lekvár, gabonafélék, konzervek stb.) tehát a rajtuk feltüntetett minőségmegőrzési idő lejárta után is még biztonsággal alkalmasak emberi fogyasztásra, amivel elkerülhető az élelmiszer pazarlás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.