2022. december 11., vasárnap

TILTAKOZÁS AZ OKTATÁSBAN: A KIRÚGÁSOK OLAJAT ÖNTÖTTEK A TŰZRE, DE AZ IDŐ A KORMÁNYNAK KEDVEZ

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.12.11.


Mikor már úgy tűnt, csökken a pedagógustüntetések intenzitása, a múlt héten kirúgtak újabb nyolc tanárt, mert részt vett a polgári engedetlenségben. Az általunk korábban megkérdezett politológusok szerint a hatalom eszköze a megfélemlítés, és a kirúgások célja a további demonstrációk megakadályozása volt. Egy szociálpszichológus szerint nem ezt a hatást érték el: olajat öntöttek a tűzre, viszont az idő a kormánynak kedvez, mert a hosszú távú, eredmény nélküli tiltakozás kiégéshez vezethet.


Pénteken este hidegben, zuhogó esőben ezrek tüntettek az MTVA székháza előtt, pedig néhány héttel ezelőtt még úgy tűnt, lassan lecsendesednek a pedagógusok és az oktatás helyzete miatt indult demonstrációk. A múlt héten azonban derült égből villámcsapásként ért sok embert a Belügyminisztérium közleménye: újabb nyolc tanárt mentettek fel állásából, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A tanárok kirúgása nem csak azért váltott ki meglepetést, mert végzős osztály osztályfőnöke és matematika szakos pedagógus is volt köztük, hanem azért is, mert addigra érezhetően csökkent az intenzitása a tanártüntetéseknek. Ráadásul ezzel párhuzamosan a hideg idő is beköszöntött, és a téli szünet is közeledik, amelyek nyilvánvalóan még inkább visszafogják a demonstrációkat.

A kirúgások hatására aztán az elmúlt egy hétben mégis felerősödtek a tiltakozások: újra több tüntetés volt, a diákok több mint egy hete virrasztanak a Belügyminisztériumnál, és iskolákban hosszú távú polgári engedetlenségbe kezdtek tanárok szolidaritást vállalva elbocsátott kollégáikkal. De akkor vajon miért érhette meg a kormánynak a nyolc tanár elbocsátása, ha ez csak még nagyobb indulatokat szült? És milyen hatása lehet ennek a lépésnek a jövőre nézve?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.