2022. április 15., péntek

ÜRÖM AZ ÖRÖMBEN: ÍGY VESZTETTE EL A FIDESZ A NÉPSZAVAZÁST

JELEN
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2022.04.15.


Civilek azért kampányoltak, hogy minél többen szavazzanak érvénytelenül a kormány „gyermekvédelminek” nevezett népszavazásán. A felhívásnak 1,7 millióan tettek eleget, ezért a népszavazás végül nem lett érvényes. Ez volt a Fidesz egyetlen kudarca április 3-án. A megtorlás nem is maradt el: megbírságolták az akció kezdeményezőit. A két főszervezővel a tanulságokról beszélgettünk.


Eszti néni és Pista bácsi nyugdíjasok, 2 gyerekük és 4 unokájuk van. Daniról, az egyik unokájukról mesélnek egy kis filmben. „Csak jót tudunk róla mondani. Szeretünk vele időt tölteni, beszélgetni. Fontosak a közös élmények” – mondják nagyszülői büszkeséggel. „Lejön hozzánk a Balatonra, járunk együtt fürdeni, együtt töltjük az ünnepeket. Hozza magával a párját is, hogy az egész család együtt legyen. (…) Nálunk a családban nagy az egyetértés, de valójában nem is változott semmi, csakhogy a Daninak fiú a partnere, ahogy a lányunokánknak is fiú a partnere. (…) Szeretjük és támogatjuk az unokánkat, azt szeretnénk, ha könnyebb lenne az élete. Nagyon szeretjük őt.” – íme, egy részlet abból a kampányanyagból, amelyet a népszavazás érvénytelenségéért küzdő civil szervezetek készítettek.

– Már tavaly júniusban kialakult egy együttműködés a civil szervezetek között, amikor a törvény megszavazása ellen tüntetést szerveztünk a Kossuth térre. Akkor több tízezer ember jött el és tiltakozott ezen a demonstráción. A szervezés nagy részét az Amnesty International operatív csapata vitte – meséli az együttműködés kezdeteiről az érvénytelen szavazat leadása mellett kampányoló ­Háttér Társaság ügyvivője, Dudits Luca, aki feleleveníti, hogy miután az országgyűlés mégis megszavazta a Fidesz által gyermekvédelminek nevezett törvényt, az Európai Bizottság rögtön közölte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.