2022. április 22., péntek

JÖN AZ EURÓPAI GREEN DEAL, AMI 2030-IG KIVÁLTANÁ AZ ÖSSZES OROSZORSZÁGBÓL IMPORTÁLT FÖLDGÁZT

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.04.22.


Az Európai Bizottság javaslatcsomagja szerint a körforgásos gazdaság az energiafüggetlenség kulcsa. A Green Deal leszámolna a különösen szennyező fast fashionnel, és garantálná a javítás jogát, hogy szembeszálljon a gyorsan elavuló termékeket gyártó cégekkel.


Bár Nyugat-Európában már állami szinten zajlik a megvalósítása, Magyarországon csak mostanában kezd körvonalazódni, hogy mi fán terem a körforgásos gazdaság (circular economy). A magyar közbeszédben rendszerint a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás kibővítését szokás érteni a körkörös vagy cirkuláris néven is emlegetett paradigma alatt, holott annak célja a helyi, nemzeti, végső soron pedig a globális termelési és értékesítési láncok, valamint a fogyasztás teljes átalakítása.

Az 1980-as évek végétől egyre több közgazdasági vitairat, folyóiratcikk és könyv értekezett az egyszeri fogyasztásra szánt termékek piacán alapuló, növekedési láztól fűtött modell fenntarthatatlanságáról. Az elmúlt évtizedben a klímaváltozás és a környezetszennyezés összefüggéseit feltáró tudományos eredmények mellett az egyre szűkösebb nyersanyagforrásokkal való szembesülés is kellett ahhoz, hogy a kutatók, a civilszervezetek és a piaci szereplők után a politika is felismerje a helyzet tarthatatlanságát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.