2022. július 18., hétfő

SZIJJÁRTÓ MEGÍGÉRTE, NYOMÁST GYAKOROL BRÜSSZELRE KÍNA ÉRDEKÉBEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.07.18.


Szijjártó szerint Kína soha nem volt Európa riválisa, ellenben egy olyan partner, amelyik az együttműködésre számos lehetőséget kínál. Magyarország továbbra is elkötelezett a kínai és uniós együttműködés iránt a kölcsönös tisztelet és előnyszerzés valamint a fair kereskedelem elve alapján. Csernyányszkí Judit nemzetközi lapszemléje.

Mindenki tanulhat az ukrajnai válságból, fogalmazott a kínai külügyminiszter Wang Yi a Szijjártó Péterrel vasárnap folytatott telefonbeszélgetés során – adta közre erről szóló beszámolóját az angol illetve többnyelvű kínai hírügynökség, a CGTN. A hívást kezdeményező magyar külügyminiszter a magyar gazdaságról helyzetképet adva elégedetten nyugtázta, hogy örül annak, milyen remek eredményeket ért el a magyar gazdaság a Kínával történő kereskedelem és befektetések terén. De természetesen megemlítette, hogy az ukrán válság nemcsak Európát, de Magyarországot is rendkívül érzékenyen érinti. Mire kínai kollégája úgy reagált, noha országa nem része ennek az ukrán válságnak, érdekelt a béke megteremtésében. Ami pedig a kínai-magyar kapcsolatokat illeti, azok modell értékűek – fogalmazott a kínai diplomácia első embere, és a továbbra is érdekében áll a baráti kapcsolat fenntartása, illetve a kínai befektetők magyarországi terjeszkedése.

Arra is felszólította partnerét, hogy gyakoroljon nyomást az Európai Unióra, hogy politikája Kína irányába legyen pozitív és pragmatikus szemléletű. Szijjártó erre úgy reagált, Kína soha nem volt Európa riválisa, ellenben egy olyan partner, amelyik az együttműködésre számos lehetőséget kínál. Magyarország továbbra is elkötelezett a kínai és uniós együttműködés iránt a kölcsönös tisztelet és előnyszerzés valamint a fair kereskedelem elve alapján.

A magyar kormány azt állítja, egyre biztosabb abban, hogy az orosz fosszilis tüzelőanyagokról való lemondás és megbirkózása a korrupcióval végül a Brüsszellel való megegyezéshez vezet, és feloldják a Covid-féle helyreállítási alap zárolt 15 milliárd eurós forrását – írja a Bloomberg Varga Judit igazságügyminiszter kijelentéseire alapozva, aki interjút adott a hírügynökségnek, s elmondta, hogy az Európai Bizottsággal megegyezett abban, hogy megreformálják az igazságügyi rendszert, megváltoztatják a törvényhozás és a közbeszerzési pályáztatás procedúráját és az energiabeszerzést. Ugyanakkor az uniós tisztségviselők azt jelezték, továbbra is számos kérdés megoldatlan. Varga szerint Orbán áprilisi választási győzelme óta az erről folyó tárgyalások sokkal kevésbé átpolitizáltak, mint korábban, a beszélgetések atmoszférája is alapvetően megváltozott, ami őt optimizmussal tölti el. Az általános alapelveket tartalmazó levél után most elküldték Orbánék a bizottságnak a törvényekkel szentesítendő részletes terveket. ebben például helyet kapott az is, hogy a legfőbb ügyész felett is lehet joggyakorlatnak helye. A magyar kormány bizakodóan beszél arról, hogy az év végéig le fogja tudni hívni az uniós forrásokat, azonban az uniós parlamenti képviselők hangoztatják, a most ismertetett elvi ígérgetések nem elegendőek a pénz elnyeréséhez. Szijjártó ehhez még hozzátette, hogy Magyarország már mindent megtett a források elnyerése érdekében, s ha ezek sem elegendőek, akkor onnantól megint a politika fog beleszólni. Ha mégsem kapnánk pénzt, akkor nyilvánvaló, hogy politikailag fognak zsarolni minket. A labda most tehát Brüsszel térfelén pattog – foglamazott a magyar külügyminiszter.

Szerbia további 500 millió köbméter gázt vásárol mintegy 500 millió euróért hazánktól – írja a török Anadolu hírügynökség, amiből már 250 millió előleget kifizetett Belgrád. Októberig nálunk tárolják az összeset, majd februárig napi 3 millió köbmétert szállítanak el Szerbiába.

brit Sun Daily a kedd óta tartó katás tüntetések részleteiről számol be, miszerint Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta soha nem nézett szembe ilyen kemény kihívásokkal, mint a 20 éve legmagasabb infláció, mint a forint mélyrepülése és az uniós alapok befagyasztása a jogállami normasértések okán. Illetve szerdán tetőzte a bajt, hogy a kormány bejelentette a rezsicsökkentés részleges eltörlését az Ukrajnában zajló háborúra hivatkozva. A Reuters egy 70 éves tüntetőt is megszólaltatott, aki kiszámolta, hogy a mostani 30 ezer forintos havi áramszámla 153 ezerre fog felugrani tekintve például annak a barátjának a rezsiköltségét, aki csak árammal fűt. S aki aggódott is, hogy a párezres tüntető bizony nem fogja jobb belátásra bírni a magyar kormányt, még ha csatlakozott is hozzájuk Márki-Zay Péter. Egy másik, 52 éves asszony is cifrázta szavait, amikor kifejtette, nem érti, mi történik az országgal, mert az elmúlt 30 évben, amióta ő dolgozik, ennyire soha nem lehetetlenült el a gazdaság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.