2022. július 18., hétfő

AZ AGY NEM FELEJT, CSAK A KÖRNYEZETNEK LEGINKÁBB MEGFELELŐ TUDÁST HASZNÁLJA

QUBIT / PODCAST
Szerző: Qubit
2022.07.18.


Az agy fő funkciója a legújabb kutatások szerint nem merül ki abban, hogy szolgai módon letapogatja a körülötte lévő világot: a gyűjtött információk segítségével egyúttal megpróbálja előre jelezni a jövőt. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az emberi agy a megismerés és a tanulás folyamán korántsem két-három lépéssel az események után kullog, hanem a környezetből gyűjtött ismétlődő mintázatok alapján, jórészt észrevétlenül, olyan összefüggéseket tár fel, amelyek segítik a világban való minél hatékonyabb eligazodásban.

Hogy jutott a pszichológia tudománya a megismerő agy képétől az agy mint prediktív gépezet képéig? Kell-e aludni a megtanult információ rögzítéséhez? Tud-e multitaskolni az emberi agy? Át lehet-e programozni egy dohányos agyát, hogy ne akarjon cigarettázni? Gyorsabban meg lehet-e tanulni egy idegen nyelvet az agy átprogramozásával? Vissza lehet-e fordítani az időskori elbutulás folyamatát az agy enyhe stimulációjával?

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. Ebben a részben az agy működését a kognitív pszichológia és az idegtudományok eszköztárával vizsgáló Németh Dezső pszichológusnál, az ELTE-PPK és az ELKH-TTK Emlékezet, nyelv és idegtudomány kutatócsoportjának vezetőjénél vendégeskedtünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.