2023. január 18., szerda

A MAGYAR KORMÁNY KILENC EMBERT TÖRÖLNE AZ EU-S SZANKCIÓK LISTÁJÁRÓL

SZABAD EURÓPA
Szerző: Rikard Jozwiak
2023.01.17.


Magyarország ismét azzal fenyegetőzik, hogy fellazítja az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszerét, és ragaszkodik ahhoz, hogy kilenc embert töröljenek a korlátozó intézkedések több mint 1300 személyt és 170 szervezetet tartalmazó listájáról.

Budapest ismét szeretné elérni Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov eltávolítását a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról – közölte kedden több, az ügyet ismerő, felszólalásra nem jogosult diplomáciai forrás.

Magyarország legutóbb szeptemberben tett erre kísérletet, de politikai nyomásra gyorsan visszalépett.

Orbán Viktor miniszterelnök régóta bírálja az EU Moszkvával szembeni álláspontját, mondván, hogy a szankciók ártottak a blokknak anélkül, hogy meggyengítették volna Oroszországot vagy segítették volna Ukrajnát.

A szankciós listát egyhangúlag jóvá kell hagyniuk az uniós tagállamoknak ahhoz, hogy március 15-ével meghosszabbítsák a hatályát.

Magyarország Uszmanov húgát, Gulbahor Iszmailovát is le akarja vetetni a listáról; úgymint Aven üzleti partnerét, Mikhail Fridmant; Dmitrij Mazepin belarusz-orosz oligarchát és fiát, Nikita Mazepint; valamint Grigorij Berezkin és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat.

Az EU hivatalos lapja Uszmanovot „Kreml-barát oligarchának" nevezi, aki különösen szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Putyin egyik kedvenc oligarchájaként” emlegették, és úgy tekintenek rá, mint az orosz elnök üzleti ügyeinek intézőjére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.