2023. január 18., szerda

KÉT SZAKSZERVEZET IS EURÓPÁHOZ FORDULT AZ OKTATÁS ÜGYÉBEN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.01.18.


Közös levélben tájékoztatta a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről az Európai Szakszervezeti Szövetséget (ETUC) a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – tudtuk meg Zlati Róberttől, a MASZSZ elnökétől. Mint mondta, a nemzetközi figyelem felhívásával is próbálják támogatni a magyar pedagógusok küzdelmét. A PSZ és a PDSZ által közösen megtartott figyelmeztető sztrájk első évfordulójára, január 31-re a diákok ülősztrájkot, a két szakszervezet kiemelt sztrájknapot, a Tanítanék online ünnepélyes évértékelő gálát szervez.


A Magyar Szakszervezeti Szövetség azért szólította fel közleményében a kormányt, hogy sürgősen vonja vissza a pedagógusok rendkívüli felmondásáról szóló, „egyértelműen zsarolási és megfélemlítési céllal készült” új rendeletét, mert ez a jogszabálymódosítás egy újabb nemtelen támadás a világ szabályai ellen. Most olyan fegyvert adtak a munkáltatók kezébe, amivel a tanév végéig zsarolni tudják a munkavállalókat, ha polgári engedetlenséget követnek el – mondta el a Hírklikknek Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Hozzátette, nem véletlenül írták bele a közleményükbe, hogy a MASZSZ „továbbra is szolidáris a tanárokkal és a diákokkal, akik a nagy közös ügyért, a színvonalas és szabad oktatásért tüntetnek”.

Kérdésünkre, hogy mi az, amit a legnagyobb szakszervezeti konföderáció megtehet, hiszen a pedagógus szakszervezetek azt szeretnék, ha január 31-én a figyelmeztető sztrájk évfordulóján más ágazatokban is beszüntetnék a munkát, Zlati Róbert megjegyezte, a tagszervezeteik a vállalatoknál tudnak sztrájkot szervezni, maga a konföderáció nem. Egyébként nem gondolja, hogy ilyen mértékű támogatásra számíthatnának a pedagógus szakszervezetek. Úgy véli, az is a szolidaritás egyik formája, hogy kiadták az előbb említett nyilatkozatukat, hiszen a kormány intézkedése elsősorban a pedagógusokat érinti, akik nagyon kis létszámban vannak jelen a Magyar Szakszervezetek Szövetségében...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.