2023. január 18., szerda

AKÁR TÖBB, AKÁR KEVESEBB GÁZT HASZNÁLNAK, A TÁVHŐCÉGEK AKKOR IS ROSSZUL JÁRNAK

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.01.18.


A miskolci és a szegedi távhőcégnek több mint 100 millió forint kötbért kell fizetnie az MVM-nek amiatt, hogy az enyhe időjárás következtében kevesebb gázt használtak el. A szomorú az, hogy igazán nem is tudnak ez ellen tenni. Ugyanakkor az is rossz út, ha a szerződések csak akkor érvényesek, ha az egyik félnek kedveznek. A jelen piaci helyzetben azonban van egy csavar: az állam nemcsak szabályozó, de kereskedő is, egyedül az időjárásért nem ő felel.

Az elmúlt napokban cikkek jelentek meg arról, hogy a szegedi, vagy a miskolci önkormányzat azért járt rosszul, mert az enyhe időjárás és a kormányzat által előírt energiatakarékossági programok miatt kevesebb gázt fogyasztott. A megkötött szerződés szerint Szegednek az év végén 190 millió, Miskolcnak 174 millió forintot kell fizetnie az MVM-nek, mert két hónapban kevesebb gázt használtak el az enyhébb időjárás miatt. Az ellenzéki pártok közleményei és a cikkek „kötbérről”, illetve „büntetésről” beszéltek. Eközben akadt több olyan város is, amely megúszta a fizetést, például a fideszes vezetésű Szekszárd, Székesfehérvár, de más esetek is előfordulnak, ahol nem kellett fizetni.

Cikkünkben részben általánosabban (energiakereskedelmi szerződések), részben konkrétan (az állam aktuális fokozottabb szerepe felől) vizsgáljuk meg a kérdést. Sajnos, végül arra a nem túl pozitív végkövetkeztetésre jutunk, hogy a felborult energiapiaci környezetben az ügyfelek (például a távhőt termelő cégek) helyzete pocsék. Ugyanakkor az árak, vagy az átvett (felhasznált) volumen kilengéseiből fakadó kockázatokat a kereskedők sem tudják átvállalni, hiszen ez egy lánc: ha a kereskedő energiát ígér valakinek, akkor azt ő is beszerzi valahonnan, azért ő is fizet valakinek, illetve a szerződéseihez bankgaranciákat is le kell tennie.

Így végül mindig az államra marad a helyzet kezelése, igaz, a konkrét esetben eleve az állami kereskedő MVM-csoport maradt az egyetlen, amely a felborult világban még egyáltalán szerződik a nagy ügyfelekkel. Az óhatatlanul megérkező állami segítség alapján legalább abban lehet bízni, hogy az utólagos segítségek legalább további energiahatékonysági lépésekkel össze vannak kötve, vagyis jól jár a társadalom...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.