2023. január 15., vasárnap

ELHUNYT TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2023.01.15.


Az erdélyi magyar filozófus, közíró halálhírét a Litera közölte.


Hosszú betegség után elhunyt napjaink legjelentősebb baloldali gondolkodója, Tamás Gáspár Miklós. A közéletben csak monogramjával, TGM-ként illetett filozófus 1948-ban született Kolozsváron, apja, Tamás Gáspár író, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója volt, anyja a román kommunista párt egyik alapítója. TGM Bretter György tanítványaként, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. 1978-ban települt Magyarországra, de csak rövid ideig tanított az ELTE-n, mivel „ellenzéki magatartása” miatt kirúgták. Amellett, hogy az nyolcvanas évek ellenzéki színterének ismert alakja, amerikai, brit és francia egyetemek vendég- és állandó professzora volt.

A rendszerváltozást reménykedve fogadta: „Lehetséges a magyar demokrácia, zárjuk le végre a vereségek évszázadát” – írta a Népszabadságban 1989 októberében. Ebben az évben az SZDSZ jelöltjeként jutott be a Parlamentbe, aminek 1988-tól 1990-ig ügyvivője, 1992–94 között a párt Országos Tanácsának elnöke volt. 2000-ben lépett ki, mivel „körülbelül 103 százalékig ellenzi az SZDSZ politikáját”, és nehezményezte a jobbra tolódását.

Tamás Gáspár Miklós a rendszerváltás után az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékének docense volt, később az MTA főmunkatársa. 2007-től a CEU vendégprofesszora. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (2005), Budapest díszpolgára lett (2020) és az újjáélesztett Baumgarten-díjjal is kitüntették (2022)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.