2023. január 18., szerda

HATÁROK ÉS HIDAK: PRIEGER ZSOLT, AZ ANIMA SOUND SYSTEM ALAPÍTÓJA / FRIDERIKUSZ PODCAST 66. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2023.01.12.Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapítójának zenei pályafutása Szombathelyről indult, ahol már gyerekként is rengeteg zenét hallgatott. Az 1993-ban megalapított Anima zenéje egyedi keveréke a kelet-európai népzenének és a modern elektronikus zenének, sokkal inkább színes kavalkád, mert Zsolt és zenésztársai a három évtized alatt mindvégig kitartóan nyitottak voltak minden értékes vagy meglepő újdonságra. Így lett az együttes egyszerre a magyar elektronikus zene egyik legrégibb veteránja, de önmagát folyamatosan újragondoló kollektíva is.

Mellesleg Prieger Zsoltot a művészet felé jótékonyan terelgették kiszemelt múzsái, Bob Dylan, Kassák Lajos, Mészöly Miklós, Pilinszky János, Hamvas Béla és a többiek. Ez a tulajdonképpen reneszánsz ember rajong a hozzá hasonló "határsértőkért", miközben folyamatosan keresi vagy építi a hidakat a másképp gondolkodókkal.

Ennek a podcastnak az apropója az Anima Sound System mindjárt esedékes 30. születésnapja, noha a beszélgetésben éppen erről esik a legkevesebb szó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.