2023. január 18., szerda

GAZDASÁGI SZAKADÉKBA VEZETHET A KORMÁNY SUFNITUNINGJA

G7.HU
Szerző: PAPP JÓZSEF
2023.01.16.


(A szerző a Corvinus Egyetem nyugdíjas oktatója. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Karácsony előtti sajtótájékoztatóján Orbán Viktort – láss csodát – a független média munkatársai is kérdezhették. A miniszterelnök látszólag állta is a sarat, valósággal brillírozott, de mivel elszokott attól, hogy kényes kérdésekre megfontolt válaszokat adjon, a túlzott magabiztosság óvatlanná és meglepően őszintévé tette. Több olyan árulkodó elszólásra is ragadtatta magát, amelyek egyértelművé tették azt, hogy kormányzását valóban nem a közjó szolgálata, hanem valami más vezérli.

Az egyik ilyen önleleplező elszólásra akkor került sor, amikor Orbán – tőle szokatlan módon önkritikát is gyakorolva – kormányának az energiakrízisre adott eddigi reakcióit plasztikusan „sufni-megoldásoknak” minősítette. („Amíg nincs Paks 2, addig sufni-megoldások vannak.”) Igen, jól hallottuk, Orbán boszorkánykonyhája, ami 12 évig olyan jól működött, valójában nem több egy sufninál.

A nyáron, sebtében elrendelt „rezsicsökkentés csökkentése” tagadhatatlanul sufni mestermunka, de kormányzásának 12 éve alatt Orbán Viktortól ennél a tákolásnál több nem is tellett. Alig tett valamit azért, hogy országának – az EU-ban a legmagasabbnak számító – gázfüggését csökkentse. Nem diverzifikálta a gázbeszerzési forrásokat, mint például Lengyelország, de nem erőltette a helyettesítő energiahordozók körének kiszélesítését sem. A csodafegyvert még mindig a gázhoz hasonlóan megengedhetetlenül nagy orosz függőségnek kitett, ráadásul horribilis összegbe kerülő Paks 2-ben, valamint újabban a tenger alatti azeri áramszállításban – egy másik „ragyogó” sufni-megoldásban – látja.

Egyetlen szót sem veszteget a megújuló energiában rejlő lehetőségekre, pedig ezen alapulhatnának azok a valóban nem sufni-, hanem hosszú távon is a közjót, a fenntarthatóságot szolgáló stratégiák, amelyeket minden józan gondolkodású uniós országbeli kormány követ, a magyaron kívül. Az nem meglepő, hogy Németországban 2023-tól kötelező lesz új építésű ingatlanra napelemet telepíteni, de az igen, hogy a mindig lesajnált, csak az EU pénzügyi támogatásával új életre kelni képes Görögországban is voltak már tavaly olyan napszakok, amikor az áramot kizárólag megújuló forrásokból biztosították. És még sorolhatnánk a követésre méltó példákat, de hiába.

Pedig a hazai fogyasztók több mint biztató reakcióira alapozva Magyarország is sokat profitálhatna a gáz kiváltására leginkább alkalmas megújuló energia máshol megállíthatatlannak tűnő térnyeréséből. A gázfogyasztás szeptember és december között az előző évi hasonló időszakhoz képest igen jelentős mértékben, 25 százalékkal, 600 millió köbméterrel csökkent! Háztartási kiserőművek (napelemek) létesítésére rekordszámban adtak be engedélyeket. A lakosság – mintegy akaratlanul is eleget téve Matolcsy György óhajának, hogy a 20 ezer milliárd forintot meghaladó megtakarításaiból minél többet mozgasson meg, lehetőleg az energiahatékonyság javítása érdekében – hajlandó befektetni a megújuló energiába még úgy is, hogy nem állnak rendelkezésre – a kormány hibájából – azok az eurómilliárdok, amelyet az EU biztosítana erre a célra.

Erre a két forrásra alapozva simán kiváltható lenne az a több mint négyezer milliárd forint, amibe Paks 2 kerülne, annak minden kockázata és veszélye nélkül. Ráadásul meg lehetne takarítani minden évben több ezer milliárd forintot is abból a gigantikus nagyságú energiaszámlából, amelyért Orbán Viktor szerint 2021-ben 7 milliárd eurót, 2022-ben 17 milliárdot fizettünk, „2023-ban 17-20 milliárd eurót fogunk fizetni”. A megújuló energia – annak is a decentralizált használata – a fogyasztó szempontjából nulla rezsit eredményezhet. És ez olyan impulzusokat adhat a gazdaságnak, amelyekre alapozva azt egy fenntartható pályára lehetne átállítani. Ezt a multiplikátorhatást egy korábbi írásomban „Münchausen-effektusnak” neveztem el, és a magyar gazdaság mai állapotából talán az egyetlen igazi kiutat jelenthetné...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.