2023. január 20., péntek

MEGFORDULT A HELYZET

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.01.20.


Szeretek a gyerekekkel (is) beszélgetni.
A spontán közléseik nagyon fontosak, minden szempontból.
A héten az egyik kislány újságolta: „Tudja, hogy anyu meg Romániában dolgozik?” „Nem tudtam.”- válaszoltam. „És mit csinál?” „Egy gyárban olyan csavarféléket kell összeszerelni egy kis lapra… Van, mikor délben megy el, akkor késő este jön haza, van, amikor korán reggel, és akkor hamarabb. Szóval egyik nap így, a másik nap úgy…” „Értem. És kivel vagytok, mikor nincs otthon este?” „Mamával. Meg estére apu is mindig hazaér, mert ő reggeltől estig dolgozik mindig.” „És anya hogy megy ki, mivel?” „Jön egy busz mindig, és azzal. Mások is dolgoznak anyuval, hozzák-viszik őket. Azt hiszem 230-at kap fizetésnek…és olyan kafe-izét is, 50 ezret.” „Ez nagyon jó…”-mondom. „Akkor most könnyebb kicsit nektek.” „Igen.”-bólogat, láthatóan büszkén.
Azért utána még sokat gondolkodtam ezen. Itt vagyunk, egy leszakadó térségben, közel a határhoz. Korábban sokan költöztek át ide, a jobb megélhetésért, munkalehetőségért. A kis falvakból mentek is tovább, de a nagyobb településeken megragadtak, cégekben, állami intézményekben dolgozva.
Aztán jött egy másik időszak, talán 10 éve erősödött fel ez, sokan vettek házat a határhoz közel, de visszajárnak dolgozni, iskolába is, csak a lakhatást oldják meg így, a leszakadás nálunk a megüresedett házak árcsökkenését is magával hozta, és az ottani árakhoz képest olcsóbban jutottak hozzá.
Aki kihagyott pár évet, és most megy át a határon, ledöbbenhet: Nagyvárad mellett hatalmas ipari parkok épültek, nyoma sincs már a romos, lehangoló, rozsdás épületeknek, mindenhol modern logisztikai központok, hatalmas épületek, új utak, nemzetközi cégek telephelyei.
És igen, megfordult a helyzet. Most sokan járnak át bevásárolni, a Kaufland árai kedvezőbbek, a választék bőséges és minőségi. A benzin literje 100 Ft-tal olcsóbb, megéri átmenni tankolni is. És úgy tűnik, munkalehetőségek is jobban adódnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.