2023. január 20., péntek

VITÉZEK, ISPÁNOK, VÁRMEGYÉK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.01.20.


...el lehet lopni akárhány táblát, attól a városokban még ott ücsörögnek a főispánok, és őket még fekete festékkel sem lehet lefújni. Vagy igen, de az macerás, mert mozognak. A főispánokkal ilyképp sokat kezdeni nincs mit, még ellopni sem érdemes őket, ülnek ők az íróasztaluknál, és szivárogtatják le Orbán rendszerét a szétmálló Magyarországba, de nem is ők ez elsők és egyetlenek, akik születésükkel már kövületté váltak és válnak. Ilyen avítt szimbólumunk van nekünk más is, mint a zenebohócnak mindig újabb hangszere a manézsban, csak röhögni nem lehet rajta hasunkat fogva.

Orbán kormánya – mint kiderült – teli van vitézekkel. De nem Balassi nótája szerint (In laudem confiniorum) „Vitézek mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél”, aminek megvan a maga bukolikus bája, hanem Horthy korából valókkal, akiket az első bűnös Antal József világa hívott életre újra, amiből is kitetszik, bajaink nem is most kezdőtek, hanem már az induláskor lett elcseszve minden. Most csak csíráznak és szökkennek szárba a magvak. Még novemberben derült ki, hogy a Vitézi Rend tagja lett Hoppál Péter, akit most avattak volna, de minő tragédia, azon betegség miatt nem tudott részt venni József Károly főherceg.

Hoppál azonban ennek ellenére nem maradt hoppon, mert a főherceget helyettesítette Habsburg-Lotharingiai Pál Leó (szintén) főherceg, amitől mibennünk Svejk világa elevenedik meg, aki nem győzött csodálkozni azon, hogy a Burgban annyi hercegkisasszony van, mint nyúlszar a virágos réten. Azóta azonban eltelt száz esztendő, a cirkusz azonban mit sem változott előre (és nem hátra) haladtunkban, de annyira, hogy a fiatalítás nevében (ahogyan most a pocakos tábornokokat rugdossák ki százával) Semjén fiait is spirituális székkapitánnyá avatták. Ettől viszont az ember nekilát kukoricát pattogtatni, hogy innen el nem megy.

Fotelből nézi a neki celebrált cirkuszt, ami kezd immár partalanná válni. Tudni kell ehhez azonban, hogy a vitézi cím használatát jelenleg is tiltja egy hatályos 1947-es törvény, így karcosan fogalmazva, aki bokacsattogtatás közben bemutatkozáskor vitéz anyám kínjakét nevezi meg magát, bűnöző. Azonban ebből fakadó gátlások nagyjainkat visszatartani nem szokták. Viszont a zavaros helyzetre tekintettel Vadai képviselő kérdést intézett az illetékeshez, vajh, mennyi vitéz – ergo törvénysértő – leledzik Orbán kormányában, amire azt a kimerítő választ kapta, hogy halovány fingjuk sincsen róla.

No most, mindebből messzemenő következtetést nem kell levonni, mert a messzemenés már benne van a rendszerben, ahogyan azt szeretnék, hogy az egész ország visszaplaccsanjon Horthy idejébe, ami azonban nagy valószínűséggel már réges rég megtörtént. Látható, hogy ezen mindenféle táblák ellopása egyáltalán nem segít, és hiába örvendezik ezen a nem orbáni sajtó azt sugallva, hogy na, most jól megkapták, ez egyáltalán nincs így. Nem kaptak meg semmit. Ettől még Mária néni – mint állandó szimbolikus hősünk – ugyanúgy összeszarja magát, ha az egyik Semjén gyerek mint székkapitány mutatkozik be neki. És itt kezdődnek a bajok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.