2023. január 13., péntek

MILYEN LENNE A VILÁG, HA NEM LETT VOLNA RENDSZERVÁLTÁS?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2023.01.13.



Egy lengyel filmsorozat alternatív történelmi idősíkba röpít bennünket, eljátszva a gondolattal, mi lett volna, ha fennmarad a kommunista diktatúra. Az 1983 (amelynek második évada idén kerül a Netflix műsorára) egy olyan Lengyelországban játszódik, ahol egy merényletsorozat által előidézett politikai kataklizma teljesen átformálja az általunk ismert múltat.


A Netflixen található lengyel filmtermés más vonatkozásban is felülírja a múltról alkotott képünket. A lengyel történelem egyik leghírhedtebb politikai gyilkosságát, a Popieluszko-ügyet bemutató dokumentumfilm mellett a diktatúra legkevésbé ismert, de a kíméletlenül üldözött áldozati csoportjáról szól A lengyel Hüakinthosz, mely egy politikai krimibe ágyazva a korabeli lengyel LMBTQ-közösséggel szembeni, Jácint fedőnevű titkosszolgálati műveletet tárja fel.

Az alternatív történelmi regények, filmek, sorozatok Huizinga ama (John Lukacs által is citált) megállapításán nyugszanak, miszerint „A történésznek tárgyával szemben mindig meg kell őriznie indeterminista nézőpontját. Folyton a múlt olyan pontjára kell helyezkednie, ahol az ismert tényezők még különféle kimeneteleket engednek meg. Ha Szalamiszról beszél, tegye úgy, mintha a perzsák még győzhetnének”.

Az 1983 című, a Netflixen látható lengyel sorozat eleget is tesz a fenti definíciónak. 1983. március 12-ig megy vissza a történelemben. Amikor már felfüggesztették a Nemzet Megmentésének Katonai Tanácsa élén álló Wojciech Jaruzelski tábornok, a kommunista állampárt, a LEMP akkori első titkára által 1981. december 13-án kihirdetett szükségállapotot. De még nem zajlott le az a végzetes (és ténylegesen, nemcsak a képzeletben megtörtént) cselekmény, amely lélektani Csernobilként tette lehetetlenné a de facto katonai diktatúrát bevezető Jaruzelski-rezsim konszolidációját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.