2023. január 13., péntek

ISZONYATOS VESZTESÉGEK OROSZ OLDALON, DE AZ ÚJABB UKRÁN ELLENTÁMADÁSOK IS KEMÉNY DIÓK LESZNEK

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2023.01.13.


Megjött az igazi tél az ukrajnai frontra: a legintenzívebb harcok helyszínén, Bahmutban mínusz 15 fokos hidegek is vannak, ami inkább a támadó orosz hadsereget érte felkészületlenül. De nem az időjárás az egyetlen gondja a bahmuti áttörést nagy veszteségek árán is erőltető orosz hadseregnek: érzékelhetően csökkent a tüzérségi ereje, harckocsijainak és robotrepülőinek veszteségét is csak részlegesen tudja pótolni – ami a nyugati szankciók hatékonyságát mutatja. Rácz Andrással, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársával tekintettük át a háború állását, aki szerint ha a harcok ilyen intenzitással folynak tovább, akkor az orosz erők legfeljebb egy év alatt elfogynak.


A keleti fronton fekvő Bahmutnál saját magát is vérszivattyúba terelte Oroszország, de továbbra is kitart a stratégiailag nem különösebben jelentős város folyamatos támadása mellett. „Az utóbbi hetekben is látszott, hogy a frontális támadással iszonyatos veszteségeket szenvednek el” az orosz erők – mondta Rácz András Oroszország-szakértő, aki korábban sem tartotta valószínűnek, hogy az oroszok eredményt érhetnek el Bahmutban, amely körül az ukrán védelmi állások 2014 óta folyamatosan épültek ki.

A veszteségeket mutatja, hogy a frontális támadást az oroszok egyre kisebb számú egységekkel hajtják végre. Az álló frontvonal körül a támadók egy újabb ponton is próbálkoznak: Bahmuttól északra a közeli Szoledart ostromolják, de ha bevennék az egykor 10 ezer fős települést, Bahmut ukrán utánpótlási vonalait akkor sem tudnák elvágni, így nagy változás ettől nem várható a fronton. A szerdai hírek ellentmondásosak Szoledart illetően: az oroszok szerint már elfoglalták a várost, az ukrán nyilatkozatok szerint ez nem történt meg...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.