2023. február 8., szerda

EZÉRT ANNYIRA BETEG A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY - A KORSZERŰ ELLÁTÁS SEHOL A VILÁGON NEM ÚGY MŰKÖDIK, MINT NÁLUNK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.02.08.


Sokan hajlamosak politikai szimpátiájuk szerint megítélni a magyar egészségügyi ellátást. Ennek pedig egyáltalán nem így kellene lennie. Az orvosok vészt kiáltanak, egy frissen megjelent felmérés viszont mintha azt mutatná, hogy tulajdonképpen itt minden rendben van.


Egyik olvasónk osztotta meg velünk azt a történetet, hogy ismerősének szidta a helyi kórházat, ahol nem látták el a férjét (a szakrendelésre kiírták, hogy orvoshiány miatt szünetel). Az erősen kormánypárti beszélgetőpartner vadul bizonygatta, mennyire rendben megy itt minden – beleértve az egészségügyet is –, majd összecsuklott. Bekerült a sürgősségire, az ott szerzett tapasztalatok pedig alaposan átalakították a szemléletét (gondoljuk, csak addig, amíg a kormányzati sajtó újra vissza nem állította a „helyes” irányba).

Sokan érzékelhetik, hogy a betegellátás témája is (mint oly sok minden) teljesen átpolitizált lett. Többek között éppen ezt kifogásolta a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amelynek rendkívüli Országos Küldöttközgyűlése közel egyhangúan úgy határozott: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

Az egész beteg rendszert a cikkünk elején említett emberek segítik fenntartani, akik inkább a kormánynak hisznek, mint a szemüknek. Pedig, ha ők is épeszű elvárásokat támasztanának, akkor a népszerűségre nagyon is odafigyelő kabinet irányt is válthatna. A korszerű és humánus egészségügyi rendszer alapelvei, feladatai között számos egyéb mellett felsorolta a MOK a betegellátás szintjéig ható átpolitizáltság megszüntetését, az egészségügy szakpolitikai kérdésként kezelését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.