2023. március 12., vasárnap

AMERIKA SZÍNVALLÁST KÖVETEL ORBÁNTÓL, Ő VISZONT TRUMP GYŐZELMÉRE VÁR

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.03.12.


Néhány hónapos magyarországi tartózkodása után David Pressman budapesti amerikai nagykövet megismerte a magyarországi állapotokat és megértette az Orbán-rezsim magatartását, pozícióját. A helyzetet olyan súlyosnak ítélte meg, hogy Washingtonba utazott, ahol tájékoztatta Anthony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy a helyzet súlyos beavatkozást igényel. A találkozó után már azt közölte, hogy „Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően”, Magyarországnak szorosabb kapcsolatba kell kerülnie a transzatlanti szövetséggel. Vagyis: ez nem mehet így tovább.

Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy tisztázni kell Magyarország helyzetét a NATO és Oroszország között. Nem lehet tovább halogatni, hogy Orbánt színt valljon, kinek az oldalán áll. A NATO felé a pávatáncos retorika megmaradt, miközben a magyarországi kormánypropaganda a legdurvább amerikaellenes, NATO-ellenes és nyugatellenes uszítást folytatja, mintha Magyarország nem is a NATO tagja, az Egyesült Államok és a Nyugat szövetségese, hanem ádáz ellensége lenne. A magyar közvéleményt Putyin és a Kreml propagandája irányítja.

David Pressman helyzetértékelése helytálló és minden tekintetben megfelel a tényeknek. Tarthatatlan helyzet, hogy a magyarországi amerikaellenesség, NATO-ellenesség és EU-ellenesség soha nem látott méreteket öltött, Amerika legdurvább ellenségeinek szintjére emelkedett. Orbán nyíltan hirdeti, hogy nem áll a nyugati blokk mellé, hanem a transzatlanti szövetség és az orosz-kínai tengely közé pozícionálja magát. Egy háborús helyzetben azonban ilyen pozíció nincs.

A két “blokk” (Orbán kifejezése) közötti pozíció ráadásul azt jelenti, hogy Orbán ideológiailag, politikailag és érzelmileg a keresztényfasiszta orosz és a szintén népirtó kínai kommunista diktatúra oldalán áll, mert elveti a nyugati demokráciák értékrendjét. A keleti diktatúrák antiliberális és nyugatellenes ideológiáját vallja. Orbán kakukktojás a NATO-ban és az Európai Unióban is. Az EU-ra jellemző “fejetlenség” következménye az, hogy erre a nyilvánvaló ellentmondásra az Európai Unióban senkinek nincs kompetenciája, hogy választ keresen, válaszút elé állítsa Orbánt.

David Pressman nagykövet arra utaló szavai, hogy „Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően”, azt jelenti, hogy Orbánnak el kell döntenie, melyik oldalon áll. A NATO tagja nem lehet “semleges” pozícióban, ami ráadásul nem is “semleges”, hanem az oroszok melletti pozíció, megterhelve a NATO-tagsággal és az EU-tagsággal, amit Orbán ideiglenesnek és kényszerű helyzetnek tart, elsősorban pénzügyi, másrészt stratégiai okok miatt. Így nem marad ki a nyugati előnyökből, a tárgyalásokon való részvételből, és felhasználhatja a tagságot arra is, hogy a nyugati demokráciák elleni harcát vívja és bomlassza azokat.
*
Az Egyesült Államok azonban ehhez nem partner, és az amerikai nagykövet washingtoni útja szerint Orbánt válaszút elé akarja állítani. David Pressman washingtoni útjának jelentőségét nem fogta fel sem a magyar közélet, sem a magyar sajtó (ellenzékről nem is beszélhetünk). A budapesti amerikai nagykövet azért utazott haza, hogy elmondja a helyzet tarthatatlan voltát, s megbeszélje az amerikai kormányzat stratégiáját, hogy ennek az áruló, aljas, elfogadhatatlan, kétszínű pávatáncos magatartásnak, amely leplezetlenül az orosz érdekeket és nézeteket szolgálja, hogyan vet véget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.