2023. március 9., csütörtök

„AZ OROSZOK LÁBON ELLOPTAK EGY ATOMERŐMŰVET” – ASZÓDI ATTILA AZ UKRAJNAI NUKLEÁRIS HELYZETRŐL

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.03.09.


Zaporizzsjából nem lesz európai fukusimai tragédia, a taktikai atomfegyver bevetésének esélye viszont nem nulla Ukrajnában – mondja podcastunkban Aszódi Attila professzor. A BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanárát arról is kérdezzük, a háború árnyékában megépíthető-e még Paks II. Műsorvezető: Borbás Barna, Vörös Szabolcs.


Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt foglalták el az orosz csapatok az ukrán zaporizzsjai atomerőművet. Mi a fő kockázat a létesítménnyel kapcsolatban?

Aktív harci cselekmények zajlanak ott. Az oroszok rendszeresen és szisztematikusan pusztították az ukrán villamoshálózatot. A zaporizzsjai atomerőmű villamoscsatlakozásait is szisztematikusan leszedték: négy nagy távvezetéki kapcsolata volt a telephelynek, és azokat egymás után szépen szétlőtték. Aztán ahogy az ukránok újraépítették ezeket a kapcsolatokat, az oroszok újra szétlőtték. Hosszú hónapok óta nagyon instabil hálózati helyzetben van az erőmű.

Mi lehetett az oroszok célja Zaporizzsja elfoglalásával?

Erre nem lehet biztos választ adni. […] Nyilván a villamoshálózat megfelelő átirányításával felhasználhatják az áramot az elfoglalt területeken. Az is a célok között lehetett esetleg, hogy érzékeny infrastrukturális veszteséget okozzanak Ukrajnának. Azért ez mégiscsak hatezer megawattos, vagyis nagyon nagy kapacitású objektum, hatalmas vagyoni érték. Az oroszok tulajdonképpen lábon elloptak egy atomerőművet. […] Kiadtak egy elnöki rendeletet, hogy a létesítmény Oroszországhoz tartozik, miközben ezt rajtuk kívül senki sem ismeri el. Szeptember óta a Roszatom üzemelteti, sőt az orosz nukleáris hatóság szakembereit is odatelepítették, hogy hatósági szempontból felügyeljék a műszaki feladatokat. Egészen abszurd dolog, hogy Oroszország úgy gondolja, hogy joga van a terület fölött, és joga van ezt a létesítményt nukleáris biztonsági szempontból ellenőrizni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.