2023. március 21., kedd

ÉV VÉGÉN TÖMEGESEN FOGJÁK ELHAGYNI A PÁLYÁT A TANÁROK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.03.20.


A veszprémi Lovassy László Gimnázium nevelőtestületének 75 százaléka tiltakozik az ellen, hogy tovább rontsák a pedagógusok helyzetét, miután a kormány újabb jogfosztásra készül: megszüntetné eddigi jogállásukat, és egyes, őket is érintő kérdésekben még a véleménynyilvánításukat is ellehetetlenítené. Király Viktor, a pedagógusok nevében beszélt a Reggeli gyorsban arról, hogy a kormánynak nem célja a jobb oktatás.

A veszprémi Lovassy gimnázium tanári karának 75 százaléka követel párbeszédet a kormánnyal. Hogy ezt a követelést névvel is vállalták Király Viktor, a gimnázium tanára szerint gesztus értékű, és utalt rá, hogy nem csak a 75 százalékuk érzi így, de ennyien a nevükkel vállalták, hogy beleállnak. Más eszköz nagyon nincs a tanárok kezében, hogy kierőszakolják a változásokat, tette hozzá.

"Azt látni kell, hogy nagyon erősen megosztott társadalmi csoportról van szó, nagyon különböző élethelyzetben lévő csoportról". Nem véletlen, mondta, hogy ha a tanároknál 20 százalék beáll valami mögé, akkor az már egy borzasztóan egységes kiállásnak tűnik.

Arról is beszélt, hogy a tanárok 2016 óta tiltakoznak az oktatáspolitika, illetve annak hiánya ellen. "Ennek voltak hullámhegyei és hullámvölgyei", mondta Király Viktor, aki elmondta, éppen 2020-ban az új NAT bevezetésekor bontakozott ki egy "elég nagy tiltakozási hullám", amit a covid megtorpantott. "Ez volt az első nagy megmozdulás, amit a covid miatt lemondtak a szervezők".

A veszprémi tanár példa nélkülinek nevezte, hogy egy éve folyamatos a tiltakozás, de hozzátette, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy érzékelhető hatást elérnek. Ugyanakkor a tanárok érzik a szolidaritást, és "nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak", "mozgalmak bontakoztak ki", de ennél is nagyobb társadalmi összefogásra van szükség a változásokhoz.

"Világosan látszik, hogy a kormány oktatási ambíciói nem arról szólnak, hogy az oktatás minél jobb minőségű legyen" - mondta Király Viktor tanár, aki szerint nemcsak a 13 kirúgott tanár, hanem rengetegen álltak fel eddig is, és rengetegen tervezik, hogy a tanév végén elhagyják a pályát. "Ebben a helyzetben, ami már eddig is tragikus volt, hogy a rendszer működéséhez képest mennyi tanár hiányzik, ez szörnyű lesz" - mondta. 

A tanárhiány azonban nem lesz érzékelhető, hiszen az iskolák továbbra is ki fognak nyitni, de az "egyének szintjén" meg fog jelenni, hogy ki, milyen minőségű oktatásban részesülhet. "De ez nem szempont az oktatási kormányzatnak. Ez mindegy" - mondta Király Viktor

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.