2023. március 27., hétfő

TOVÁBBRA IS EGÉSZEN ELKESERÍTŐ A NYUGDÍJASOK HELYZETE - MUTATJUK, MENNYIRE ÉS MIÉRT

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2023.03.27.


Hiába az egyes élelmiszerekre érvényes árstop, a nyugdíjasok által legnagyobb mennyiségben és leggyakrabban vásárolt termékek jóval az általános (élelmiszer) infláció feletti mértékben drágultak. Így esetükben a tapasztalt infláció a statisztikai hivatal által kimutatottnál is jóval magasabb.


Már több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, hogy mennyivel nehezebb helyzetben vannak a nyugdíjasok a társadalom aktív rétegénél. Őket ugyanis a jelenlegi magas inflációs környezet sokkal nagyobb kihívások elé állítja. Csodálkozni ezen nincs mit, hiszen az elszálló inflációért két olyan termékkör felelős, mely a nyugdíjasok (és egyben az alacsonykeresetűek) fogyasztói kosarában nagyobb súllyal szerepel: az élelmiszerek és a háztartási energia.

Ugyan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) termékkörönként is közli az áremelkedés ütemét, valamint külön a nyugdíjasok fogyasztási szokásai alapján is számol egy fogyasztóiár-indexet, ezek az adatok csak sejtetni tudják, milyen nehézzé is váltak az elmúlt bő egy évben a társadalom legidősebbjei számára a mindennapok. Ezért arra gondoltunk, megvizsgáljuk, valójában mekkora áremelkedéssel is szembesülnek a nyugdíjasok a saját fogyasztói kosaruk alapján, ha elmennek bevásárolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.