2023. március 21., kedd

UKRÁN MENEKÜLTEK: OLYKOR EGY EGÉSZ CSALÁD OSZTOZIK EGY TÍZ NÉGYZETMÉTERES SZOBÁN

SZABAD EURÓPA
Szerző: NYUGAT.HU
2023.03.21.


Egy Szombathelyen működő ukrán egyesület, a Litera elnöke szerint némely honfitársa megalázó körülmények között robotol a magyarországi gyárakban. A szervezet ukrán gyermekeknek nevelő foglalkozásokat tart szombatonként, de igyekszik segíteni a felnőtteket is.


Szombathelyen 2022. október 10-én alakult meg az első ukrán egyesület, amely több hazai segélyszervezettel együttműködve aktívan támogatja mindazon ukránokat, akik Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt ideiglenesen Magyarországra menekültek.

A szervezet szombatonként foglalkozásokat tart ukrán gyermekeknek, de igyekeznek segíteni a felnőtteket is. A Litera Egyesület elnökével, Vitalij Zakharcsenkóval beszélgettünk a tapasztalatairól, a beilleszkedés nehézségeiről Gajdos Zsuzsanna tolmács segítségével.

Magyarország lett a második otthonuk

Mint kiderült, a 43 éves Vitalij immár nyolc éve él Szombathelyen családjával. Feleségével és egy gyermekével telepedtek le és vállaltak munkát 2015-ben. Oroszország ukrajnai, pontosabban donbászi és krími beavatkozása miatt jött Magyarországra. Azóta családja már öttagúvá gyarapodott, két gyermeke itt született. A gyerekek jól beszélnek magyarul, és szívesen járnak óvodába és iskolába, mert Magyarország lett a második otthonuk.

Mint elmondta, az egyesület nevében a litera szó betűt jelent. Az egyesület keretén belül létrehozták a Litera Ї Oktatási és Ismeretterjesztő Központot. (Az Ї betű [ejtsd: ji] azért különleges, mert csak az ukrán nyelvben van jelen.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.