2023. április 14., péntek

CSALÁDBARÁT KORMÁNY? MÁR A TOP 5-BEN VAN EGY FIZETŐS SZÜLÉSZET – AZ ÁLLAMIAK MEG ZUHANÓREPÜLÉSBEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2023.04.14.


Soha korábban nem fordult elő, hogy a főváros öt legnagyobb szülészete közé egy magánklinika is bekerüljön, megelőzve olyan jelentős állami intézményeket, mint a Szent János vagy a Szent Margit Kórház. 2022-ben azonban ez is megtörtént, de nem azért, mert a legnagyobb magánszülészetek újra óriásit nőttek volna – inkább az állami szülészetek fogytak el mellőlük. A kormány ugyanis az anyák számára korlátozta a szabad intézményválasztást, ez állította menekülőpályára a várandósokat. Fővárosi szülészeti toplista a 2022-es évről.


Alaposan átrajzolta a tavalyi év a fővárosi szülészetek világát:
  1. Jelentősen csökkent a budapesti újszülöttek száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, a visszaesés hatszázalékos volt 2021 és 2022 között. Tavaly közel kilencszázzal kevesebb fővárosi baba jött a világra.
  2. Az állami szülészetek többsége évről évre veszít a súlyából, a magánintézmények viszont egyre erősödnek. A 6 százaléknál, vagyis a babák számának csökkenésénél nagyobb mértékben visszaeső szülészetek kivétel nélkül államiak.
  3. A TritonLife csoport Róbert Magánkórháza 2021-ben történelmet írt azzal, hogy – a Maternityvel együtt – bekerült a tíz legnagyobb fővárosi szülészet közé. A tavaly még hetedik magánkórház 2022-ben már az ötödik legnagyobb fővárosi szülészetté lépett elő. Egy privátkórháznál ez néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna.
  4. Jelentősen emelkedett a privát intézményben szülő nők száma, az általunk elért magánkórházak több mint 4200 szülést vezettek le a 2021-es 3450-nel szemben, ez 20 százalékot meghaladó átlagos növekedés. Az egyes intézmények adatai azért nem kiugróak mégsem, mert megjelent egy új piaci szereplő, a Duna Medical Center (DMC). Az anyák és a babák így több intézmény között oszlanak meg. (Az adatok nem tartalmazzák a Medicover számait, mivel a nemzetközi egészségügyi lánc nem szolgáltatott információt lapunknak. Írásunkban nem térünk ki az otthonszülés során vagy születésházban világra jött babák számának változására sem, csak jelezzük, hogy itt is vannak új szereplők.)
  5. A magánszülészeteket középosztálybeli kismamák tömegei veszik igénybe, korábban viszont ez a nagyon gazdagok ritka kiváltsága volt.

Nézzük meg tehát, hogyan alakult át 2022-ben a fővárosi kórházak rangsora. Módszerünk az volt, hogy az állami és a magánszülészetek adatait évente közös listába rendeztük, és a szülések száma alapján rangsoroltuk az intézményeket. Lapunk ehhez kikérte a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) adatait, és egyenként megkereste a privátszülészettel rendelkező intézményeket. A TritonLife esetében a cég elnöke által korábban közölt 1800-as számot vettük alapul. (A végső adat: 1706.)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.