2023. április 9., vasárnap

HERCZOG LÁSZLÓ: MINDEN ÁLLAM ERKÖLCSI, POLITIKAI KÖTELESSÉGE, HOGY GONDOSKODJON POLGÁRAIRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.04.09.


Minden olyan válságos helyzetben, mint amilyet most az energiaválság jelent, elsősorban azoknak kell támogatásokat adni, akiknek az alapvető szükségleteik kielégítésére sincs módjuk, tehát a legszegényebbeknek, legelesettebbeknek – véli Herczog László. A korábbi szociális és munkaügyi miniszter úgy látja, ha valamiért karakteres az Orbán-kormány szociálpolitikája, akkor az éppen az, hogy a legalacsonyabb jövedelműekre nem fordít megkülönböztetett figyelmet. Amíg a társadalom tűri, meg is teheti.



Mára több idősotthon működése is veszélybe került a megnőtt rezsiköltségek miatt, az intézmények kiadása többszörösére, akár tízszeresére emelkedett. Van, ahol a gázszámla havi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt. A bentlakók nyugdíja sem elég a díjaik kiegészítéséhez, és sokaknak még a családja sem tud segíteni. Mi lesz ezeknek az intézményeknek a sorsa?

Azt gondolom, hogy azokat, akiknek kifejezetten alacsony a nyugdíjuk, valamilyen egyszeri kifizetéssel segíthetné a kormány. Ezt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) számtalan esetben kérte a kormánytól. Az igazi segítség azonban az lenne, ha a szociális otthonoknál a költségvetés kompenzálná a rezsiköltségek megugrását. Egyszerűbb is lenne, és nem az ottlakók térítését kellene emelni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.