2023. április 27., csütörtök

KORMÁNYKÖZELI ALAPÍTVÁNY JAVASOLTA A FIDESZNEK, HOGY A RÁGALMAZÓ, BECSÜLETSÉRTŐ CIKKEKÉRT NE JÁRHASSON BÖRTÖN

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.04.27.


A kormányközeli Transzparens Újságírásért Alapítvány javasolta, hogy a kormány enyhítsen a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségén, ezért nyújtott be erről módosító javaslatot a fideszes Kocsis Máté és Halász János, derül ki a Fidesz-frakciónak a Telex kérdésére küldött válaszából. Rágalmazásért eddig is kevés újságírót ítéltek el, de volt már rá példa, hogy egy blogger letöltendő börtönbüntetést kapott. A TASZ szerint a változtatás jó pont lesz a szólásszabadság dekriminalizációját évek óta követelő Európa Tanács és az Európai Unió felé, de önmagában még nem javít a hazai sajtóviszonyokon.


A Transzparens Újságírásért Alapítványt a kormánypárti Mandiner volt főszerkesztő-helyettese alapította 2019-ben, másik alapítója pedig Claude Chollet, az Új Jobboldal nevű szélsőjobboldali mozgalom elnöke volt Franciaországban. A Media1 írta róluk, hogy az alapítványt a francia Observatoire du journalisme (Ojim) mintájára hozták létre, annak társszervezeteként, aminek célja lényegében úgy foglalható össze, hogy megpróbálja hitelteleníteni a kiszemelt sajtóorgánumokat és szerzőiket.

Április 3-án ez az alapítvány nyílt levélben kérte a kormányt, hogy „gondolják át a rágalmazás és a becsületsértés tényállásának szabályozását”, mert szerintük az a jelenlegi formájában „furkósbotként használható. Az újságírók kénytelenek vagy öncenzúrát gyakorolni, vagy vállalni a sokszor évekig tartó, megterhelő büntetőeljárást”.

Az alapítvány szerint minden munkáját végző emberrel előfordulhat, hogy nem jár el kellő körültekintéssel, de azért büntetőeljárást indítani ellene mégis túlzás. „A büntetőjogi fenyegetettség egy szintre helyezi az újságírót – akinek tevékenysége, azzal együtt, hogy néha sérthet bizonyos érdekeket, hozzájárul egy plurális, szabad, a közügyeket minden oldalról ismerő társadalom kialakulásához – a köztörvényes bűnözőkkel” – áll a nyílt levélben...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.