2023. április 12., szerda

MÉG RÉSZLETESEBB ADATOKAT GYŰJTHETNEK AZ ORVOSOKRÓL, ÚJABB ÁLLAMI VAGYONT KAPNAK A MAGÁNALAPÍTVÁNYOKBA SZERVEZETT EGYETEMEK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.04.12.


Egyebek mellett ezt is tartalmazza az a 46 oldalas újabb egészségügyi salátatörvény-javaslat, amely tárgyalását ma kezdi meg az Országgyűlés.


Nyártól az állami kórházak vezetői is ellenőrizhetik, hogy orvosaik kezelték-e a közelmúltban a magánszférában pácienseiket a közszolgáltatásban ellátandó betegségekkel. Egyebek mellett ezt is tartalmazza az a 46 oldalas újabb egészségügyi salátatörvény-javaslat, amely tárgyalását ma kezdi meg az Országgyűlés. E törvénytervezet szerint kapnak újabb állami vagyont (hat kórházat és 25, hozzájuk tartozó ingatlant) a magánalapítványokba szervezett egyetemek.

Még részletesebb és pontosabb adatokat gyűjthetnek – a javaslat elfogadása esetén – az egészségügyi hatóságok az orvosokról. Így például arról, hogy a praxisjoggal rendelkezők részt vesznek-e az új ügyeleti rendszerben, valamint az általuk a gyógyításhoz használt gépek milyen korúak, minőségűek, alkalmasak-e a biztonságos használatra.

Módosítják az egészségügyi tevékenység végzésének egyes szabályait. Eszerint “szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységet egyéni vállalkozóként nem folytathat” egyes terapeuta szakmák mellett a mentőápoló, a betegszállító és orvosi ügyeleti autó sofőrje, valamint a járványügyi ellenőr. A fogorvosi alapellátást ez a szűkítő intézkedés nem érinti, ez a személyes közreműködői tevékenység megmaradhat egyéni vállalkozói formában is.

Ha a döntéshozók jóváhagyják a javaslatot, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője ellenőrizheti, hogy a magánszolgáltatók eleget tesznek-e az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Így például vizsgálhatják, hogy a magánellátásban kezelte-e már az állami rendszerben jelentkező beteget egy évnél nem régebben ugyanaz az orvos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.