2023. április 26., szerda

NEM LÁZADÁS NOVÁK AKCIÓJA, ORBÁN ÉRDEKÉBEN JÁR EL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.26.


Azzal, hogy Novák Katalin úgynevezett feljelentési törvényt visszaküldte az Országgyűlésnek, nem feltételezhető, hogy most hirtelen fellázadt, hanem éppenséggel most is mestere, Orbán érdekében jár el – írja elemzésében a Die Zeit.


A magyar államfő vétója az LMBTQ-ellenes törvénnyel szemben úgy hat, mint ami lázadás Orbán Viktor ellen, ám a lépés akár a miniszterelnök érdekében is állhat – töpreng a német Die Zeit elemzője, Ulrich Ladurner abban a cikkében, amelyben kételyeinek ad hangot Novák Katalin rebellis mivoltát illetően.

Mint írja, Novák a kormányfő hűséges párttársa, ezért választtatta meg őt Orbán erre a meglehetősen súlytalan tisztségre. A köztársasági elnök most vétót emelt egy olyan törvény ellen, amely a gyermeket nevelő azonos nemű párok névtelen feljelentését teszi lehetővé, mondván, ez a törvény nem erősíti, hanem gyengíti az alkotmány előírásait. Orbán egyik ritka vereségéről lenne szó? – teszi fel a kérdést a Die Zeit szerzője, és emlékeztet arra, hogy Novák családügyi miniszter volt a nemzeti konzervatív kormányban. Szerinte nem feltételezhető, hogy most hirtelen fellázadt, hanem éppenséggel most is mestere, Orbán érdekében jár el. De miért akarna Orbán éppen most visszakozni Novák révén? – ez a következő kérdés, amire Ladurnernek nincs végleges válasza, csupán sejtése.

A német újságíró abból indul ki, hogy az Ukrajna elleni orosz támadással Orbán helyzete drámai módon megváltozott. Addig Lengyelországgal, Szlovákiával és Csehországgal együtt EU-kritikus frontot alkotott, az úgynevezett visegrádi csoport az elmúlt években újra és újra konfliktusba keveredett Brüsszellel, részben a migráció ügyében, de leginkább jogállamisági kérdésekben. Orbán úgy érezhette, ő a lándzsahegy az állítólagos EU-birodalom elleni harcban, és amikor keményre fordultak a dolgok, akkor mindig biztos lehetett abban, hogy a nemzeti konzervatív lengyel kormány az ő oldalán áll. Az orosz invázió óta ennek vége. Miközben Lengyelország kezdettől fogva egyértelműen Ukrajna pártját fogta, Orbán bírálta az Oroszország elleni uniós szankciókat, és kitartott a Putyin irányában barátságos politika mellett. Ezzel elszigetelődött, már nem számíthat a lengyelek támogatására, vagyis meggyengült.

Orbánnak emellett jelentős gazdasági nehézségekkel is meg kell birkóznia. A magyarországi infláció különösképpen magas. Orbán propagandagépezete igyekszik úgy beállítani, hogy ezért az Oroszország elleni szankciók felelősek, ez azonban kevéssé hihető, hiszen az inflációt az átgondolatlan, politikai szempontok által motivált kiadások okozzák.

Ráadásul az EU 2021-ben létrehozta azt az eszközt, amely lehetővé teszi, hogy visszatartson uniós támogatási pénzt az olyan tagállamtól, amely megsérti az EU alapértékeit. Ezt az eszközt az Európai Bizottság már alkalmazza is, Orbán csak akkor kap meg több milliárd eurót, ha visszatér a demokratikus útra. E háttér figyelembevételével okunk lehet azt sejteni, hogy Orbán megértette, nem mehet túl messzire, és ez lehet az oka Novák vétójának – írja a Die Zeit elemzője.

Mint hozzáteszi, most a fideszes parlamenti képviselőkön a sor. Ők a konfliktusnak véget is vethetnek, vagy akár tovább élezhetik azt. Ha változatlan formában még egyszer megerősítik a törvényt, akkor Novák már nem tehet ellene semmit. Ha ez történik, akkor az azt jelzi majd, hogy Orbán a lengyelek elidegenedése, a gazdasági válság és a brüsszeli nyomás ellenére is elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy folytassa homofób politikáját – vélekedik a Die Zeit.

Erős ellenállás Európában az Oroszország elleni nukleáris energetikai szankciók meghozatalával szemben

Nézzük még két további cikket, ennél jóval rövidebben. Egy másik német magazin, a Focus internetes változata azt taglalja, hogy milyen erős az ellenállás Európában az Oroszország elleni nukleáris energetikai szankciók meghozatalával szemben. Oroszország olajat és gázt már nem szállíthat a korábbi mennyiségben az EU-ba, de az uránt illetően eddig nincsenek korlátozások. Ezt az EU meg akarja változtatni, de néhány keleti tagállam olyannyira függ az orosz szállításoktól, hogy aligha fognak belemenni a tilalomba.

Miután Németország lekapcsolta az utolsó atomerőművet, gazdasági minisztere, a zöldpárti Robert Habeck amellett kardoskodik, hogy vegyék fel az orosz uránt is a szankciós listára. Ezt támogatná Lengyelország, Ausztria, Írország és a három balti állam. Ellenzi viszont Franciaország, valamint öt keleti tagállam, nevezetesen Nagyarország, Bulgária, Csehország, Szlovákia és Szlovénia – olvasható a Focus áttekintésében.

Oroszország viselkedése a szovjet korszakot idézi

Végezetül arról, hogy Lendvai Pál a bécsi Der Standardban azt írja: ahogy Oroszország újabban a nyugati újságírókkal bánik, az a szovjet korszakot idézi. Példaként említi, hogy Jekatyerinburgban kémkedés vádjával őrizetbe vették a 31 éves Evan Gershkovich amerikai állampolgárt, a Wall Street Journal tudósítóját, aki orosz szülők gyermeke. Emellett távollétében több éves börtönbüntetést szabtak ki Ivo Mijnssenre, a Neue Zürcher Zeitung bécsi tudósítójára, aki így a továbbiakban nem teheti be a lábát Oroszországba. Az orosz érvelés szerint a svájci újságíró a Melitopolban, az oroszok által megszállt ukrán városban kifejtett ukrán ellenállásról szóló beszámolójával a terrorizmust próbálta igazolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.