2023. április 26., szerda

SZINTE BIZTOS ANYAGI NÉLKÜLÖZÉSRE ÍTÉL EGY GYEREKET MAGYARORSZÁGON A SZÜLEI ALACSONY ISKOLAI VÉGZETTSÉGE

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.04.26.


Magyarországon az alacsony végzettségű, vagyis maximum érettségivel rendelkező szülők gyerekeinek több mint háromnegyede él anyagi nélkülözésben, ez az arány csak két EU-s országban magasabb, Romániában és Bulgáriában. Ugyanakkor például Lengyelországban csak 9 százalék az Eurostat adatai szerint.

Mindent összevetve az EU-ban a gyerekek 11 százaléka élt meg 2021-ben anyagi nélkülözést. Átlagosan az EU-ban a maximum érettségivel rendelkező szülők gyerekeinek 39 százaléka, míg a magasabb, tehát minimum felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők gyerekeinek 4 százaléka élt anyagi nélkülözésben 2021-ben.

Magyarországon az adatok sokkal kedvezőtlenebbek az EU-átlagnál: az alacsony iskolai végzettségű szülők gyerekeinek 78 százaléka volt anyagi nélkülöző. Ez az arány csak két országban magasabb, Bulgáriában 83 százalék, Romániában pedig 85 százalék.

A skála másik végén Észtországot, Németországot és Lengyelországot találjuk. Lengyelországban az alacsony iskolai végzettségű szülők gyerekei közül csak 9 százalék tapasztalt anyagi nélkülözést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.