2023. május 7., vasárnap

MÉSZÁROS LŐRINC SZEGEDEN BUKKANT FEL; ÚJABB ISKOLÁK ÉPÜLETEIT VISZI AZ EGYHÁZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2023.05.06.


SzabadPécs.hu: Volvo-gate: felmentették a vádlottakat, a bíróság szerint nem történt bűncselekmény


Ítéletet hirdettek a Kaposvári Törvényszéken a Volvo-gate néven elhíresült ügyben, amely a pécsi Tüke Busz 2015-ös buszbeszerzése miatt indult – számolt be a fejleményekről a Szabad Pécs. A Kaposvári Törvényszék szerint bizonyíthatóan nem történt bűncselekmény, ezért felmentették a négyből még állva maradt két vádlottat. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész már a bíróságon bejelentette, hogy fellebbeznek a határozat ellen. A per vélhetően másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik majd.

Nyugat.hu: Viszi a szentgotthárdi iskolák épületeit az egyház

A máriaújfalui Szent Péter és Szent Pál kápolna, a Szent Gotthárd (volt Széchenyi) Általános Iskola és (volt Vörösmarty) Gimnázium ingatlanai kerültek át ingyenesen a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába – számolt be szentgotthárdi önkormányzat közleménye alapján a hírről a Nyugat.hu. Az ingatlanok átadása már akkor felháborodást okozott a kisvárosban, amikor az egyház bejelentette az igényét. Mindez azonban nem bizonyult elegendő erőnek, így az egyház a törvény erejével birtokba veszi a két épületet.

Szegeder.hu: Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát látták pénteken a Radnóti gimiben

A Szegeder olvasója a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium ballagásán fotózta le Orbán Viktor miniszterelnök gyermekkori barátját, Mészáros Lőrincet és feleségét, Várkonyi Andreát, aki szegedi származású. De nem csupán Várkonyi Andrea kötődik Szegedhez: a Forrás Szálló és a Napfényfürdő Aquapolis ugyanis a felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozik – emlékeztet a lap.

Debreciner.hu: Hónapokig tartó huzavona után elfogadták Balmazújváros költségvetését

Több hónapos vita után a május 3-i, kétórás ülésén elfogadta Balmazújváros 2023-as költségvetését a település képviselő-testülete. Az ügy annyira elhúzódott, hogy az államkincstár megbírságolta a települést a költségvetés hiánya miatt elmaradt jelentésekért. Hegedüs Péter polgármester még Orbán Viktortól is segítséget kért, végül Rácz Róbert főispán jelent meg az ügyet tárgyaló egyik testületi ülésen – írja a Debreciner.

Veszprémkukac.hu: Mikroműanyagok a Balatonban

Először igazolták mikroműanyagok jelenlétét a Balatonban, amelyek ökológiai hatásait is vizsgálta az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft közös kutatásában. A mikroműanyagok akut és krónikus hatásokat okozhatnak az élő szervezetekben, továbbá felületükön képesek hidrofób (vízben kevéssé oldódó), emberi eredetű szennyezéseket is megkötni (ilyenek például a különböző gyógyszermaradványok). Így erősíthetik ezek toxikus hatását, és elősegíthetik feldúsulásukat is az élő szervezetekben – olvasható a Veszprémkukac.hu-n.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.