2023. június 2., péntek

A KÖLTSÉGVETÉS SZORULT HELYZETE MIATT LEBEGTETI A KORMÁNY A NYUGDÍJKIIGAZÍTÁST

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.06.02.


„Amíg a kiigazítás nem történik meg, addig a nyugdíjasoknak csökken a reálnyugdíjuk, s persze ők adnak hitelt – mégpedig kamatmentesen – az államnak”. Így értékelte Mellár Tamás, hogy a kormány lebegteti az egyértelműen szükségessé váló évközi nyugdíjkorrekciót. Ennek okát pedig abban látja, hogy nagyon rossz helyzetben van a költségvetés, ez megszorításokat tesz elengedhetetlenné, amit azonban a kormány soha nem fog bevallani. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy nemigen jönnek az uniós pénzek, a gazdaság nem élénkül, nincsenek nagy költségvetési bevételek. Ezért a kormány komoly takarékosságra kényszerül, megvágják a beruházásokat, halogatják a nyugdíjkompenzációt, a reálkereseteket pedig úgy próbálják csökkenteni, hogy nem tesznek meg mindent az infláció mérséklésére.

Egyre sűrűbben vetik fel szakemberek, politikusok, mind gyakrabban jelennek meg elemzések, véleménycikkek arról, hogy mihamarabb szükség lenne a nyugdíjak kiigazítására. Az év elején ugyan a kormány 15 százalékkal emelte az ellátásokat, de azt már felfalta az infláció, az év végére minden mértékadó prognózis afeletti éves dinamikára számít. Az év első harmadában pedig lassúbb volt az infláció csökkenése, mint amire a kormány korábban számított, stabilan jóval 20 százalék felett maradt még áprilisban is a ráta. (A májusi adatot majd a jövő héten ismerhetjük meg.)

A kormány eddig hallgatott a terveiről, ám most nem tehetett mást, megszólalt. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, szocialista országgyűlési képviselő ugyanis írásbeli kérdést nyújtott be a témában – Emelik-e nyáron a nyugdíjakat címmel –, amire Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára válaszolt. A válaszból konkrétumok nem derülnek ki, csak az az általános, semmitmondó szöveg, hogy „ha az évközi adatok alapján azt állapítjuk meg, hogy 2023-ra a becsültnél magasabb lesz az éves várható infláció mértéke – januárra visszamenőleg – nyugdíjkorrekciót hajtunk végre”. Még azt is odavetette (az egyébként „elmúltnyolcévezős” kliséket azért felsorakoztató válaszban), hogy ha lesz kiigazítás, akkor arról időben adnak majd tájékoztatást. Az némi információval szolgálhat, hogy a válaszában Tállai fontosnak tartotta megjegyezni, „Ha felmerül ilyen intézkedés szükségessége, azt körültekintő tervezés után hajtjuk végre azzal a céllal is, hogy az államadósságot és a költségvetési hiányt csökkenő pályán tudjuk tartani”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.