2023. július 30., vasárnap

AZ ELÁTKOZOTT 300 HEKTÁR A HÁRMAS HATÁRON

TELEX
Szerző: CSÉFALVAY ATTILA
2023.07.30.


Csődvédelmet kérő német anyacég, a projektgazdák helyett a düsseldorfi felszámolóhoz irányított kérdések – úgy tűnik, Bezenyén a második megaálomból is felébredhetnek lassan. Hiába a kiemelt kormányzati státusz, Eurovegas után bebukni látszik az egymilliárd eurósra ígért kertészeti központ felépítése is a hármas határnál. Bár az agrárminiszter biztosította a kormányzati hátszelet, a két érintett falunak már a telekadót sem fizetik a projektgazdák.


„Egy közeli faluban kertészeti vállalkozást működtető ember, amikor napvilágra kerültek a Lajtania Park nevű kertészeti projektre vonatkozó tervek, arra panaszkodott, hogy tönkreteszi majd őket a bezenyei fejlesztés. Mondtam akkor neki: várjál azzal, lehet, hogy még az unokáidat sem fogja érinteni a beruházás”

– így emlékszik a négy-öt évvel ezelőtti nagy bejelentés utáni reakciókra az egyik megkérdezett gazda. Érthető volt a szkepticizmus az egymilliárd eurósra (!) ígért kertészeti és üvegházközponttal kapcsolatban, hiszen előtte nem sokkal fuccsolt be a környéket másfél évtizedig lázban tartó, hasonló kaliberűre ígért Eurovegas kaszinóberuházás Bezenye és Hegyeshalom között ugyanezen a több mint 300 hektáron.

A megaálmok előzményeiről, és arról, hogy még Michael Jackson édesapja is látókörbe került, majd később a Hard Rock International szervezett budapesti sajtótájékoztatót az ügyben, itt írtunk részletesen. Röviden: már 25 éve szemet vetettek a hármas határ menti földekre külföldi befektetők, majd az évezredforduló után jött az osztrák sóderbáró, Hans Asamer, és hozta volna befektetőtársául Joe Jacksont.

Ők már invesztáltak is a területek megvásárlásába, közel 150 millió forintot az akkor még csak 180 hektárra. A beruházás abban az időben Kristályváros fantázianéven futott. Bár Jackson hamar kihátrált a projektből, Asamer még évekig folyamatosan befektetőket keresett. A magyar állam nem állt a tervek útjába, megadta a kaszinókoncessziót az Eurovegasnak (ekkor már ezen a néven futott), a projektnek építési engedélye is volt, miközben a Hard Rock International budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy beszáll a kaszinóközpontba.

Mint később kiderült, ez is kevés volt, a projektgazdák ugyanis jókora hitelt vettek fel korábban, 2014-re sorban álltak a hitelezők a pénzükért, felszámolási eljárás indult, az Eurovegas-földekre a tulajdoni lapon keretbiztosítéki jelzálogjog volt bejegyezve, amelyet érvényesített a Raiffeisen Landesbank Oberösterreich.

A kaszinóálmok befuccsoltak, majd ezután amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan tűnt el az az újabb potenciális befektető, aki elektromos kamionokat gyártott volna ezen a területen 10 milliárd eurós beruházással.

Az agrártárca is beleállt

Ekkor, 2018 környékén került a képbe egy német feldolgozóipari beruházó, a FAKT AG, amely 6,3 milliárd forintért megvette az addigra 330 hektárosra bővült, művelésből kivont területet, és azt ígérte, egymilliárd euróból a térség legnagyobb agrárközpontját építi Bezenyén, ahol három-ötezer ember dolgozhat. A kertészeti, termelési és logisztikai, valamint élelmiszer-feldolgozó központban üvegházak és szabadföldi termesztés mellett konferenciaközpontot, szállodát, lakásokat, óvodát és iskolát is felhúztak volna.

Mindehhez partnerre találtak Nagy István agrárminiszterben, a térség országgyűlési képviselőjében, aki a hátteret biztosította, és a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Lajtania Parknak elnevezett (névpályázatot írtak ki, amelyet egy győri férfi nyert), csak papíron létező központot. Az előzmények ismeretében nem volt azonban jó jel, hogy a FAKT AG-nál is úgy számoltak, a beruházás 60 százalékát hitelből fedezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.