2023. július 8., szombat

FIATALOKAT SEGÍTŐ KÖZPONTOT HOZ LÉTRE ÚJPEST, MIUTÁN SOKKOLÓ EREDMÉNYEKET HOZOTT A FELMÉRÉS A KERÜLETI DIÁKOKAT ÉRT VERBÁLIS, FIZIKAI ÉS SZEXUÁLIS ERŐSZAKRÓL

NÉPSZAVA
Szerző: FRANK ZSÓFIA
2023.07.08.


A felmérésben kérdezett gyerekek 26 százaléka számolt be szexuális bántalmazásról, 21 százaléknyian pedig fizikai bántalmazásról. Bár a kérdőív anonim volt, mégis többen ráírták a papírra a teljes nevüket.


– Az önkormányzat nem vette félvállról a felmérés eredményeit és átfogó programot dolgozott ki, hogy segítsen a diákoknak. A politikát félretéve sikerült összefogni a tankerületnek, az önkormányzatnak és a kerület szakembereinek. Terveink szerint az önkormányzat hamarosan megnyitja az Újpesti Felhőn Szállók Központot, ahol pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek segítségével egyéni és személyes traumafeldolgozás zajlik majd különböző terápiás módszerekkel. Emellett kerületi szakemberek, civil szervezetek fogják segíteni a terápiás munkát – mondta lapunknak Bedő Katalin, Újpest kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért felelős DK-s alpolgármestere.

Az önkormányzat azután döntött a speciális központ létrehozásáról, hogy riasztó képet festett a városrészben élő fiatalok helyzetéről egy kerületi felmérés, amelyben többek között bántalmazásról, elhanyagoltságról, családi problémákról kérdezték őket. Az anonim, kérdőíves felmérésen a kérdések között szerepelt például az: Tapogatott, simogatott, szexuálisan bántalmazott egy felnőtt, vagy nálad 5 évvel idősebb személy? Az újpesti rendőrség és az önkormányzat szakértőinek koordinálásával még tavaly kérdeztek meg több mint ezer, 9-12. osztályos tanulót, s bár még csak részeredmények állnak rendelkezésre, már ezek is lépésre sarkalták a városrész vezetését. Nem véletlenül: az eddig összegzett 418 kérdőív is sokkoló eredményeket hozott.

– A felmérésében kérdezett gyerekek 26 százaléka számolt be szexuális bántalmazásról, 21 százalék pedig fizikai bántalmazásról – emelte ki a felmérés egyik legmegdöbbentőbb eredményét Bedő Katalin...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.