2023. július 14., péntek

PÁLINKÁS: A KORMÁNY SZÓRAKOZIK A FIATALOK JÖVŐJÉVEL, EZT AZ OSTOBA MAKACSSÁGOT NEHÉZ MEGÉRTENI

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.07.13.


A modellváltó egyetemek egyelőre nem számíthatnak uniós forrásokra; Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere szerint a kormány szórakozik a fiatalok jövőjével. Ezt az ostoba makacsságot nehéz megérteni, hogy miért nem tudják az elvárásoknak megfelelően módosítani a törvényeket – mondta. Szerinte az úgynevezett alapítványi kiszervezést a kormány elrontotta és ezt nem hajlandó beismerni, ami "körülbelül az óvodások szintje".


Az úgynevezett modellváltáson átesett egyetemeket kizárták az Erasmus és a Horizont projektekből. Ha viszont a kormány szeptember 1-jéig az Európai Bizottság ajánlásait betartva törvényt hozna az ügyben és ezt elfogadná az uniós testület, akkor még változhatna a helyzet. Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét, az első Orbán-kormány oktatási miniszterét kérdeztük az Esti gyorsban arról, hogy van-e erre esély és/vagy akarat.

Kijelentette: szerinte nincs akarat, „a kormány szórakozik a fiatalok jövőjével”. Ezt az „ostoba makacsságot” nehéz megérteni, hogy miért nem tudják az elvárásoknak megfelelően módosítani a törvényeket – mondta. Ugyanis Európában azokat az intézményeket, amelyek nem autonómok, nem tekintik egyetemeknek, ez ilyen egyszerű. Hozzátette: az egész modellváltó rendszert alapvetően rossznak tartja, részint azért, mert nincs szabályozva, hogy ki lehet kuratóriumi tag, „akár a miniszterelnök kedvenc futballistája is lehetne”, részint pedig azért, nincs szabályozva, hogy kik tehetnek erre javaslatot. Az EU már nem hisz a kormányzati ígéreteknek – fűzte hozzá.

Szerinte teljesen fölösleges alapítványokhoz kiszervezni az állami egyetemeket; az viszont nem ördögtől való, hogy legyen egy irányító testület (angol nyelvterületen board), amely ellenőrzi – hangsúlyozottan – az intézmény gazdálkodását. Külföldön, ahol van ilyen, ott az egyetem szenátusának van beleszólása abba, hogy ki lehet a board tagja, megvannak ennek a feltételei és nem élethosszig választják meg őket. Arról is beszélt, hogy Magyarországon ezek valójában nem köz- hanem magánalapítványok. Példaként említette, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetemnél a szenátus döntését a rektor személyéről a fél kuratórium, három ember felülbírálta. „Hol van a világon olyan, ahol egy tudományos, oktatási testületet három ember felülbírálhat?” – tette fel a kérdést.

Pálinkás úgy fogalmazott: a kormány valamit elrontott és ezt nem hajlandó beismerni, ami „körülbelül az óvodások szintje”, hiszen ezt a problémát tavaly október óta lehetett látni. Hozzátette, indulatosnak tűnhet, de bosszantja, hogy a diákok nem kaphatják meg ezeket az ösztöndíjakat és a kollégái nem vehetnek részt az említett programokban.

Műsorvezetőnk említette, hogy a nagyon rossz anyagi helyzetbe került Budapesti Műszaki Egyetemen nő a kormányzati nyomás, hogy csatlakozzon a modellváltó intézményekhez. Amit a kormány a műszaki egyetemmel csinál, azt zsarolásnak nevezik – jelentette ki Pálinkás József. Aki szerint a kormány azért zsarolja a Műegyemetet és az ELTE-t, mert ha ők is beállnának a modellváltók közé, akkor azt lehetne mondani, hogy az egész magyar felsőoktatás ki van zárva az EU-s programokból, viszont jelenleg éppen a két vezető egyetem nincs.

Ha a kormány ki is pótolná az Erasmus-pénzt a diákoknak, legfeljebb turistának küldheti ki őket például Párizsba, mert ettől még őket nem fogadják a külföldi egyetemek – fogalmazott Pálinkás József. Sok ezer diák és kutató lehetőségeiről van szó – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.