2023. augusztus 7., hétfő

EGYÁLTALÁN NEM MENNEK A DOLGOK FLOTTUL

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2023.08.06.


A legújabb hírek az orosz fekete-tengeri flotta veszteségéről számolnak be, és ez jó alkalom arra, hogy kicsit áttekintsük az Oroszországi Föderáció hadiflottájának helyzetét is, úgy általában: nos, a helyzet általánosságban véve rossz, ami nem azt jelenti, hogy minden egység süllyedne, hanem azt, ami Oroszországban minden egyébbel kapcsolatban is általános: a fegyvernem állapota reménytelen.

De lássuk előbb a híreket, a mai ISW-jelentés alapján.

Az ukrán erők augusztus 3-ról 4-re virradó éjszaka légi és tengeri dróncsapások sorozatát hajtották végre a megszállt Krímben és a Krasznodari területen (kulcsfontosságú orosz haditengerészeti bázis) lévő orosz logisztikai és kikötői infrastruktúra ellen. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz légvédelem és az elektronikus hadviselés egységei legfeljebb 13 ukrán drónt lőttek le, amelyek célpontja a Krím volt. Az augusztus 4-én közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy ukrán drónok csapást mértek egy olajraktár közelében lévő területekre a krími Feodosziában, bár nem világos, hogy a dróncsapások megkárosították-e az orosz célpontokat. Az augusztus 3-án és 4-én közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy az orosz erők ukrán haditengerészeti drónokra lőttek a Krasznodari területen lévő Novorosszijszkban lévő orosz haditengerészeti bázis közelében, és az egyik haditengerészeti drón az orosz Olenegorszkij Gornyak Ropucsa-osztályú partraszálló hajóra csapott le. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a haditengerészeti tüzérség tüze megsemmisített két ukrán haditengerészeti drónt a novorosszijszki bázis közelében. A később, augusztus 4-én közzétett geolokációs felvételeken látható, amint az Olenegorszkij Gornyak megsérül, és egy orosz támogató hajó vontatja a partraszálló hajót a novorosszijszki kikötőbe. A geolokációs felvételek nem mutatják az Olenegorszkij Gornyak károsodását teljes mértékben, és orosz források azt állították, hogy a sérülés nem kritikus, a hajó egy meg nem határozott javítási idő után működőképes lesz. Orosz források azt állították, hogy az orosz haditengerészet arra használta a partraszálló hajót, hogy polgári járműveket szállítson át a Kercsi-szoroson a Kercsi-szoros hídján átmenő forgalom széles körű zavarai miatt.

Az orosz milbloggerek jellemzően ostorozták a védelmi minisztériumot, amiért hazudott a haditengerészeti dróncsapásokról, és felszólították az orosz hadsereget, hogy fokozza tevékenységét a Fekete-tengeren. Az orosz milbloggerek bírálták az orosz védelmi minisztériumot, amiért eredetileg azt állította, hogy elhárították az összes dróncsapást ahelyett, hogy elismerték volna, hogy a csapások megrongálták az Olenegorszkij Gornyakot. Bírálták a védelmi minisztériumot azért is, hogy korábban hazudott az ukrán drónokat összeszerelő létesítmények megsemmisítéséről, és azt állították, hogy az orosz erőknek el kell vágniuk Ukrajna hozzáférését a Fekete-tengerhez, hogy megakadályozzák a tengeri dróntámadásokat a polgári hajókról. Egy orosz híraggregátor azt állította, hogy Oroszországnak egy teljes körű megfigyelőrendszert kell létrehoznia a Fekete-tengeren az ukrán hajók észlelésére, mivel más taktikák, mint például az ukrán kikötői infrastruktúrára mért csapások nem akadályozták meg a tengeri támadásokat. Néhány orosz milblogger azzal érvelt, hogy az orosz védelmi minisztériumnak nincs koherens információs politikája, és emiatt alakul ki az orosz információs térben a közfelháborodás minden orosz katonai kudarc után.

Nos, tekintve, hogy a fekete-tengeri flotta tavaly február 24-én körülbelül ötven egységből állt, és ebből legalább egy tucatnyit elveszített a harci cselekmények során – a legérzékenyebben a Moszkva cirkáló pusztulása érintette őket, hiszen az volt a flotta zászlóshajója – elmondható, hogy a flotta negyede már elsüllyedt. Bonyolítja a helyzetet a dunai kikötők elleni támadások sorozata, ami miatt már Törökország és Románia is tiltakozik, így elmondhatjuk, hogy Ankara nem fog erősítést átengedni a Boszporuszon, ahogy a háború eleje óta nem enged hadihajót átkelni ott, tehát a flotta szó szerint beszorult a Fekete-tengerre, kiszabadulni nem tud, erősítést nem kaphat, a bázisául szolgáló kikötőket – Anapát, Novorosszijszkot, Gelendzsiket, Tuapszét, Szocsit és Tamant – épp tegnap nyilvánította háborús zónává Ukrajna, ami azt jelenti, hogy lőni is fogják őket, szóval okos ember nem lenne most se matróz, se admirális náluk.

Az orosz haditengerészet helyzete ezt leszámítva is kétségbeejtő.

Mint Pavel Luzin orosz katonai szakértő rávilágít egy június 2-i írásában, Oroszországnak még az lenne a legjobb, ha leépítenék az egész fegyvernemet, mert csak viszi a pénzt, de még politikai haszna sincs...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.