2023. szeptember 22., péntek

AKKORA A BIZONYTALANSÁG, HOGY AKÁR MARADHAT IS A MAGYAR KORMÁNYFŐ POZSONYBAN

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2023.09.22.


Annyira bizonytalan a politikai helyzet Szlovákiában, hogy a szeptember 30-ai parlamenti választás után szinte bármilyen forgatókönyv elképzelhető. Az egyik felmérés szerint egy liberális-kereszténydemokrata-szocdem koalíció alakulhat, egy másik szerint a szélsőjobboldal és Robert Fico volt miniszterelnök balos populistái foghatnak össze. Ám egy fogadóiroda szerint a legtöbb esélye Ódor Lajosnak, az ügyvezető miniszterelnöknek van, hogy átmenetileg hivatalában maradjon, mivel nem kizárt, hogy képtelenek lesznek kormányt alakítani a választás után a törvényhozásba bekerülő pártok. Egy friss felmérés szerint is patthelyzetet fenyeget.


Miközben a sajtó tele van olyan hírekkel, hogy Robert Fico a miniszterelnöki poszt visszaszerzésére készül 2006 és 2010 közötti és 2012-2018-as kormányzása után, és a baloldali populista politikus Smer (Irány) nevű pártja lehet a legerősebb az új pozsonyi törvényhozásban, addig Szlovákiában egészen meglepő folyamatok is zajlanak.

Az AP hírügynökség nemrégiben elkísérte Ficót egy kelet-szlovákiai kampányeseményre, és közben megszólaltatta a politikust, aki arról beszélt, hogy leállítaná az Ukrajnának adott szlovák katonai támogatást. Az amerikai hírügynökség jelentésében azt hangsúlyozta, hogy a NATO és az EU számára is kihívást jelenthet majd, ha Fico nyeri a választást, hiszen a szövetségi rendszerben eddig „csak Magyarországnak volt nyíltan oroszpárti kormánya”.

A cikk szerint Fico oroszbarát és Amerika-ellenes kijelentéseket tesz, ellenzi az Oroszországgal szembeni EU-szankciókat és megkérdőjelezi az ukrán hadsereg alkalmasságát arra, hogy kiszorítsa az orosz támadókat. Ha hatalomra kerülne, szeretné Szlovákia NATO-tagságát arra használni, hogy megakadályozza Ukrajna belépését a szervezetbe. Az AP szerint Fico visszatérése letérítené Szlovákiát arról a demokratikus útról, amelyen jelenleg jár, és „Orbán Viktor Magyarországát”, illetve „a Jog és Igazságosság Lengyelországát követné”.

Fico a hírügynökségnek elmondta, hogy bármennyi nyugati fegyver érkezik is Ukrajnába, az nem fogja megváltoztatni a háború menetét. Ehelyett az EU-nak és az USA-nak arra kéne felhasználnia a befolyását, hogy Oroszország és Ukrajna kompromisszumot békét kössön. Vagyis

lényegében szó szerint a Fidesz retorikáját követi a Smer miniszterelnök-jelöltje...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.