2023. szeptember 14., csütörtök

ÉGETJÜK AZ OLAJAT, A SZENET, MINTHA NEM LENNE HOLNAP – ÉS ÍGY NEM IS LESZ. MEGDÖBBENTŐ SZÁMOK!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.09.13.


Miközben egyre melegebb a bolygó, egyre több olyan anyagot égetünk el, ami miatt még melegebb lesz. Hiába a nagy nemzetközi klímacélok, áramból és üzemanyagból is évről évre több kell az emberiségnek. Megdöbbentő számok következnek.


2015-ben a világ összes országa megegyezett, hogy a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátását addig csökkentik, hogy 2050-re a bolygó átlaghőmérséklete legfeljebb 2 fokkal, de inkább csak 1,5 fokkal legyen magasabb, mint az ipari forradalom előtt volt. A kutatók számításai szerint ha ennél melegebb lesz, azt már nem lehet kezelni, mert túl sok ember lakhelye válik élhetetlenné ahhoz, hogy megelőzzük a katasztrófákat és a szerencsésebb vidékeken az életszínvonal jelentős csökkenése nélkül elviseljük a következményeket. Most 1,1 fokkal van melegebb, mint 1850-ben volt, azaz sok idő az érdemi lépések halogatására nem maradt.

Az ENSZ múlt pénteken adott ki először átfogó jelentést arról, hogy a 2015-ös Párizsi Megállapodás megvalósítása hol tart. Nem írták le, hogy a helyzet reménytelen, ennél diplomatikusabb a szöveg. Azt viszont írják, hogy radikális lépésekre lenne szükség, és a 2019-es kibocsátási szinthez képest 2030-ig 43, 2035-ig pedig 60 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Tavaly a világ éppen annyi üvegházhatást okozó gázt eregetett a légkörbe, mint 2019-ben, idén pedig időarányosan még ennél is többet. A szakértők szerint a helyzet szinte reménytelen.

A párizsi célok teljesítéséhez az kellene, hogy legkésőbb 2025-től minden évben csökkenjen a kibocsátás. Ettől pedig nagyon messze van a világ. Még a legoptimistább becslések szerint is legkorábban 2030-ban jut el a Föld a kibocsátási csúcsra, ami a mostani ENSZ-jelentés szerint már késő lesz.

A jelentés a november végén, Dubajban rendezendő klímacsúcs elé készült, a világ kormányainak nógatására. Nagyon nagy áttörést azonban a csúcstól senki sem vár, annak ellenére sem, hogy rengeteg pénzt költenek a világon megújuló energiára. Csakhogy ez is kevés, ha közben a Föld lakói több energiát használnak el, mint valaha...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.